Kolejny klasyczny, świąteczny przepis na kaczkę, tym razem długo pieczoną z jabłkami. Ja podaję ją z ćwikłą z chrzanem.
Pieczona kaczka to dobry pomysł na wystawny świąteczny obiad. Niestety, nie jest to danie dla wielkiej rodziny, gdyż taka kaczka wbrew pozorom nie ma wiele mięsa. Jedna taka porcja starczy dla 4-5 osób, zatem jeśli macie większą rodzinę zadbajcie o dwie kaczki lub przygotujcie wybór mięs i podajcie dodatkowo np. schab z morelami i migdałami, kurczaka z sosem piernikowym lub coś innego, na co macie ochotę.
Kaczkę polecam piec dość długo do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wówczas będziecie mieć pewność, że będzie miękka i krucha.
- 1 kaczka ok. 2kg
- 3 małe jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki estragonu
- sól
- pieprz
- Do dużej miski albo garnka wlej wodę i wsyp sól, Dokładnie wymieszaj i w powstałej solance umieść kaczkę. Zostaw na ok. 2 godziny.
- Piekarnik nagrzej do 220°C.
- Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne tak, aby zachować owoce w całości. Obierz ząbki czosnku.
- Masło rozpuść w rondelku lub w miseczce w mikrofali.
- Kaczkę natrzyj masłem i posyp suszonym estragonem oraz pieprzem.
- Do środka jabłka włóż ząbek czosnku i wszystkie włóż do kaczki.
- Otwory zaszyj lub zepnij wykałaczkami tak, aby kaczka się nie otworzyła.
- Kaczkę umieść piersiami do dołu w brytfannie z pokrywą.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 2 godziny. Po godzinie kaczkę obróć piersiami do góry.
- Po tym czasie wyjmij kaczkę i podawaj gorącą z ćwikłą z chrzanem.
Dodaj komentarz