Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Kaczka z jabłkami długo pieczona

Dania główne Dania z drobiu

Kaczka z jabłkami długo pieczona

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Kolejny klasyczny, świąteczny przepis na kaczkę, tym razem długo pieczoną z jabłkami. Ja podaję ją z ćwikłą z chrzanem.

Pieczona kaczka to dobry pomysł na wystawny świąteczny obiad. Niestety, nie jest to danie dla wielkiej rodziny, gdyż taka kaczka wbrew pozorom nie ma wiele mięsa. Jedna taka porcja starczy dla 4-5 osób, zatem jeśli macie większą rodzinę zadbajcie o dwie kaczki lub przygotujcie wybór mięs i podajcie dodatkowo np. schab z morelami i migdałami, kurczaka z sosem piernikowym lub coś innego, na co macie ochotę.

Kaczkę polecam piec dość długo do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wówczas będziecie mieć pewność, że będzie miękka i krucha.

Zapisz Drukuj
Kaczka z jabłkami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 kaczka ok. 2kg
  • 3 małe jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki estragonu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Do dużej miski albo garnka wlej wodę i wsyp sól, Dokładnie wymieszaj i w powstałej solance umieść kaczkę. Zostaw na ok. 2 godziny.
  2. Piekarnik nagrzej do 220°C.
  3. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne tak, aby zachować owoce w całości. Obierz ząbki czosnku.
  4. Masło rozpuść w rondelku lub w miseczce w mikrofali.
  5. Kaczkę natrzyj masłem i posyp suszonym estragonem oraz pieprzem.
  6. Do środka jabłka włóż ząbek czosnku i wszystkie włóż do kaczki.
  7. Otwory zaszyj lub zepnij wykałaczkami tak, aby kaczka się nie otworzyła.
  8. Kaczkę umieść piersiami do dołu w brytfannie z pokrywą.
  9. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  10. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 2 godziny. Po godzinie kaczkę obróć piersiami do góry.
  11. Po tym czasie wyjmij kaczkę i podawaj gorącą z ćwikłą z chrzanem.
3.5.3208

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

 


Leave a Comment

« Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami
Polędwiczka z kapustą w cieście francuskim »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Gru    
    Przekąski - paluszki krakowskie z szynką szwarcwaldzką i pieczonym serem camambert

    Paluszki z szynką szwarcwaldzką i minifondue

    Karkówka grillowana z chimichurri

    Grillowana karkówka z chimichurri

    Krem z ziemniaków i selera

    Krem z ziemniaków i selera z chipsami z szynki parmeńskiej i parmezanu

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in