Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Kaczka confit z pure kalafiorowym i cebulą

Dania główne Dania z drobiu

Kaczka confit z pure kalafiorowym i cebulą

Kacze udka confit z puré kalafiorowym i chutneyem z czerwonej cebuli

Kacze udka confit z puré kalafiorowym i chutneyem z czerwonej cebuli

 

Ważne obiady zdarzają się rzadko, ale się zdarzają. Wtedy potrzebujecie zabłysnąć i… już znam scenariusz. Na pierwszy ogień idą znane klasyki – polędwiczki, kurczak, schab. A ja podrzucam kaczkę w prostej, ale spójnej kompozycji, którą można przygotować dużo wcześniej.

To mogą być święta, urodziny, ważna rocznica. Wiecie, takie dzień, w który trzeba się postarać, nawet jeśli akurat wypada TEN ZŁY dzień i nic w kuchni nie wychodzi. Nóż spada już po raz trzeci i jakimś cudem nie wbija się w stopę, piekarnik wywala korki i torebka mąki pęka od spodu. Klasyk.

Nie wiem jak u was, ale u mnie takie zjawiska dzieją się zawsze, gdy szykuje się coś ważnego. Czasem ten pech przybiera bardziej groźne objawy i nie mogę kupić składników na zamierzone danie (ani drugie, ani trzecie na liście, które wpisałam awaryjnie). Te momenty uświadamiają mi, żeby zawsze mieć cztery propozycje, potem i tak o tym zapominam, bo wydaje mi się, że przecież niemożliwością jest, żeby nie udało mi się zdobyć ważnych składników. No a potem tak się dzieje, jak się dzieje. I jest klops.

Zatem żeby tam wam się nie działo, przygotowałam przepis, który możecie wykonać kilka dni wcześniej i spać spokojnie. Kaczka confit to gotowana w tłuszczu kaczka, a właściwie jej uda, które stają się delikatne, miękkie, soczyste. I mogą tak sobie poleżeć spokojnie w tym tłuszczyku kilka dni, a nawet i dłużej. Potem tylko wyjmujecie mięso, wrzucacie na patelnię, podsmażacie i jest! Pyszne danie na wystawny obiad, kolację czy co tam chcecie.

Do mnie zdecydowanie przemawia to wcześniejsze przygotowanie, a do was?

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Kaczka confit z pure kalafiorowym i cebulą
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 udka kaczki z tego przepisu
  • chutney cebulowy z tego przepisu
  • garść orzechów włoskich
Pure z kalafiora
  • 1 kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 50ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Pure z kalafiora
  1. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj do miękkości (ok. 15 minut).
  2. Odcedź zachowując 50ml wody, dodaj masło i śmietankę oraz przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wodę z gotowania.
  3. Udka kaczki obsmaż na patelni z każdej strony na złoto.
  4. Chutney podgrzej.
  5. Na talerzu ułóż pure i po środku zrób wgłębienie, w które nałóż chutney. Na wierzchu ułóż udko i całość posyp siekanymi orzechami włoskimi.
3.5.3208

Kacze udka confit z puré kalafiorowym i chutneyem z czerwonej cebuli

Kacze udka confit z puré kalafiorowym i chutneyem z czerwonej cebuli


2 komentarze

« Najlepszy kotlet schabowy z kością
Beef jerky czyli suszona wołowina »

Comments

  1. Asia says

    23 września, 2016 at 7:46 am

    Uwielbiam przepisy „na zaś”. Coś, co mogę włożyć do lodówki w niedzielę, a wyjąć i na nowo przyrządzić w środę:) super przepis!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      26 września, 2016 at 2:04 pm

      Asia, dziękuję 🙂 Ja też lubię mieć coś takiego w zanadrzu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy przyjdą goście 😀

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

    Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

    Kanapka pastrami i chutney z czerwonej cebuli

    Pastrami i chutney cebulowy – kanapka

    Gdzie zdjęć w Barcelonie -El Qium de la Boqueria

    Gdzie jeść w Barcelonie? Najlepsze knajpy w mieście

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in