Pamiętacie piękną, kolorową jesień pachnącą grzybami, lasem i wysychającymi na słońcu liśćmi? Ja pamiętam i w tym roku bardzo mi jej brakuje. Ta aura, która panuje na zewnątrz, przeraża mnie i bardzo uwiera każdego ranka.
Szkoda, że nie ma ciepła, słońca i grzybów. Brakuje całej tej dobroci, jaką niesie ze sobą prawdziwa jesień. Rozlało się i tak pada od dawna, a końca nie widać. Trzeba zatem sobie jakoś radzić. Przynajmniej w kuchni mogę odczarować złą pogodę i przygotować coś rozgrzewającego, podnoszącego na duchu. Przecież nawet kiedy mamy zły humor, ale padnie propozycja zjedzenia czegoś pysznego od razu się poprawia.
Dlatego skorzystałam z dobroci prawdziwej jesieni, pory roku, która jest tak bardzo obfita w dojrzałe warzywa i słodkie owoce. Gruszki, jabłka i śliwki spadają z drzew uderzając o suchą ziemię, niosąc zapowiedź czegoś pysznego. Dynie pękają, ziemniaki wychodzą z ziemi i mienią się kolorami, cukinie zastępują godnie ogórki, a pomidory osiągają zawrotną słodycz. Jest dobrze. Można gotować, smakować i cieszyć się tym, co stworzyła ziemia z pomocą człowieka.
Tak mi się trafiło, że październik wypełnił mój dom ogromem gości. Każdy coś przyniósł. Dynie, grzyby, oliwy, kawy i mnóstwo innych pyszności. Zanim jeszcze dopadł mnie aromat świeżej, mięsistej dyni już stałam przy kuchni. Czasu było mało, więc maksymalnie przyspieszyłam gotowanie i powstało znakomite, kremowe, sycące i aromatyczne danie. Całe pachniało tak, jakby zostało przyniesione w glinianym naczyniu prosto z lasu przez starego grzybiarza.
Zapraszam was na świeży makaron z gładkim dyniowym sosem i kurkami oraz delikatnym kurczakiem. Bardzo dobrze się odgrzewa, więc na pewno zaprzyjaźnicie się z tym daniem na jesienne dni, w których nie macie siły na bezustanne gotowanie.
- 3 małe filety z piersi kurczaka
- 2 garści oczyszczonych kurek (lub 1 garść suszonych, namoczonych w gorącej wodzie)
- 3 szklanki obranej i startej dyni
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż ok. 3 minut i dodaj startą na tarce o grubych oczkach obraną dynię. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość smaż ok. 10 minut dodając po trochu wody.
- Dodaj listki rozmarynu i kurki. Całość duś jeszcze 5 minut, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Sos ma być kremowy i płynny. Jeśli nie jest, dodaj więcej wody (lub wody z moczenia suszonych kurek, jeśli z takich korzystasz).
- Ugotuj makaron, po czym polej go sosem.
Dodaj komentarz