Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Gdzie jeść w Chorwacji (Dalmacja)? Sprawdzone adresy

Ekstra Podróże

Gdzie jeść w Chorwacji (Dalmacja)? Sprawdzone adresy

Dubrownik - Chorwacja

Dubrownik – Chorwacja

 

Mówię i piszę o tym zawsze, że dla mnie Chorwacja ma różne oblicza. Ja bardzo pokochałam to południowe, gorące, górzyste. Południe kraju ma wszystko, co uwielbiam w podróżach – góry i wodę blisko siebie. A jak ta woda ma taaakie owoce morza to już nie może być lepiej.

Aby była jasność co do kuchni obecnej w tym rejonie muszę powiedzieć wam już na wstępie, że nie jest ona ani tak oczywista, ani łatwo dostępna. W ogóle z tą Chorwacją jest problem. Wielu jeździ tam ze swoim prowiantem, wielu zaopatruje się w dyskontach, które i Polsce można spotkać na co czwartej ulicy, wielu je w knajpach i barach. Wybaczcie, ale dla mnie to się mija z celem. Celem podróżowania, odkrywania, uczenia się, robienia sobie fajnych wspomnień.

Chorwacja

Chorwacja

Ja tę Chorwację odwiedziłam już trzykrotnie i właściwie od kilku lat nie zmieniło się wiele. A jeśli się zmieniło to na gorsze, bo w porcie jest mniejszy wybór ryb, a przy deptakach powstały nowe budy z żarciem, bo jedzeniem nie śmiem tego nazywać. Jest generalnie trochę tak, jak w szczycie sezonu w największych bałtyckich kurortach, ale widocznie klientela wymusza i podtrzymuje decyzje popełniane przez chorwackich biznesmenów-‚restauratorów’.

Tym razem, tak jak cztery lata temu, zamieszkaliśmy w Drasnicach. Jest to tak mała mieścinka, że już mniejsza być nie mogła. Jest jedna jadłodajnia, bo do restauracji jej daleko, są 3 bary i jedna buda z pamiątkami. Koniec. Wieczorem nie pozostaje nic innego jak iść na plażę z karimatą i oglądać gwiazdy do upadłego. Generalnie z jedzeniem trzeba sobie radzić, ale to we mnie zbudza tylko większą chęć szaleństwa kulinarnego. Niestety, trzeba ustawiać budzik na 6, pakować się w auto i jechać do większej miejscowości, w porcie kupić ryby i owoce morza, iść na targ po świeże figi, pomidory, oliwy, sery i domowe wino czy na co nam akurat przyszła ochota. Z dostępnością nie ma tam problemu.

Ale poza gotowaniem odwiedziłam też kilka naprawdę dobrych knajp w tym rejonie. Oto najlepsze adresy, które mogę wam śmiało polecić.

1. Konoba Dalmatino, Dubrovnik, Miha Pracata 6

Przyjemna restauracja, w której można prawdziwie pobiesiadować w dobrym stylu. Można też zjeść miły obiad we dwoje wybierając stolik wciśnięty w klimatyczną uliczkę. Zamówiliśmy tam trzy dania i wszystkie śmiało polecam. Risotto barwione sepią z owocami morza, smażone w ultralekkim cieście krążki kalmarów oraz sałatkę z ośmiornicy. Znajdziecie tam szczere jedzenie z najlepszych składników i miłą obsługę.

Menu Dalmatino

Menu Dalmatino

Konoba Dalmatino - Sałatka z ośmiornicy

Konoba Dalmatino – Sałatka z ośmiornicy

Konoba Dalmatino - Sałatka z ośmiornicy

Konoba Dalmatino – Sałatka z ośmiornicy

2. Jazz&Wine, Konoba Bratuš, Krvavica 46

To miejsce znam z polecenia i wam też polecam. Nie jest to niestety tania restauracja, ale warta odwiedzenia. Znajdziecie tu domowy makaron, świeże ryby, dobre mięsa i owoce morza. A na deser pyszne semifreddo i aromatyczna kawa. Za pierwszym razem testowaliśmy makaron z wędzonymi owocami morza (HIT!) oraz kalmary i znów risotto barwione sepią. Wszystkie danie były bezbłędne, więc skuszeni takimi smakołykami wróciliśmy na ośmiornicę i scampi, czyli skorupiaki większe od krewetek, z małymi szczypcami.

Niestety, te dwa dania zostawiły wiele do życzenia, mimo, że były okrutnie drogie. Do przygotowania ośmiornicy użyto zbyt wiele tłuszczu i za mało ją zgrillowano z zewnątrz, natomiast scampi były też zbyt tłuste i nie podano do nich żadnych dodatków. Ale muszę dodać, że do scampi podano bardzo profesjonalny sprzęt, włącznie ze szczypcami i widelczykiem do wyciągania mięsa. Niestety, było go bardzo, bardzo mało. Całość osłodziło świetne semifreddo.

W tej restauracji wybierajcie zatem świetne makarony i risotto, myślę, że ryby też będą pyszne. Zaryzykowałabym tatar z tuńczyka i doradę, ale z owocami morza nie zaryzykowałabym.

Konoba Bratuš - Kamlary z frytkami

Konoba Bratuš – Kamlary z frytkami

Konoba Bratuš - Ośmiornica

Konoba Bratuš – Ośmiornica

Konoba Bratuš - Scampi na żaru

Konoba Bratuš – Scampi na żaru

Konoba Bratuš - Makaron z wędzonymi owocami morza

Konoba Bratuš – Makaron z wędzonymi owocami morza

Konoba Bratuš - baby calmar

Konoba Bratuš – baby calmar

3. Pizzeria Gušt, Slavićeva 1, Split

Jak już zatęsknicie za fast foodem polecam pizzerię w Splicie serwującą naprawdę znakomitą pizzę z tradycyjnego pieca. Miejsce jest oddalone nieco od ścisłego centrum, ale warto zrobić kilka kroków więcej niż jeść pizzę serwowaną w kawałkach na każdym zakręcie. W Gušt zamówiliśmy dwie pizze – z anchovies oraz pršutem – południowosłowiańskim odpowiednikiem szynki parmeńskiej. Fajne ciasto, idealna ilość dodatków. Naprawdę bardzo dobra.

Pizza z anchovies

Pizza z anchovies

Pizza z szynką

Pizza z szynką

4. Don Dino Ice Cream, Splitska 1, Trogir

W Trogirze zawsze wszystko mi smakuje wybitnie, bo to miasteczko ma taki klimat i nastrój, że tutaj musi smakować. Ale będąc tam kolejny raz, nasycona widokami i urokiem miasteczka podeszłam do sprawy na chłodno. Spróbowałam lodów i nigdy ich nie zapomnę. Te lody produkowane w Don Dino to wyjątkowe doznanie smakowe. Takich połączeń nie znajdziecie nigdzie w promieniu kilkuset kilometrów.

Czekolada z kremem pistacjowym i wanilią, mleczna czekolada z rumem i wiele innych. W Don Dino są też domowe lody na patyku, oblane czekoladą i posypane różnymi dodatkami – orzeszkami, słodkimi minicukierkami czekoladowymi, lukrem. Spróbujcie kilku smaków i weźcie czekoladowe wafelki. Nie zawiedziecie się. Dla mnie to takie smaki, które zostaną w pamięci na długo.

Lody w Don Dino

Lody w Don Dino

Lody w Don Dino

Lody w Don Dino

Lodziarnia Don Dino Trogir

Lodziarnia Don Dino Trogir

Lody w Don Dino

Lody w Don Dino

4. Gradska, Trogir

Nie zapisałam dokładnego adresu, ale na ulicy Gradska znajdziecie małą cukierenkę (na rogu budynku), gdzie sprzedawane są tradycyjne dla tego miasteczka słodkości – trogirski rafioli. To małe ciasteczka kształtem przypominające polskie pierogi, które nadziane są mielonymi migdałami mieszanymi z alkoholem. Smaczne i w 100% naturalne. Warto spróbować ciepłych.

Trogirski Rafioli

Trogirski Rafioli

Trogirski Rafioli

Trogirski Rafioli

 


1 Comment

« Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ
Warsztaty z kuchni libańskiej z Samar Khanafer – relacja »

Comments

  1. Romka says

    28 marca, 2020 at 10:45 pm

    W Chorwacji byłam razy. jedzenie w Dubrowniku, nawet w bardzo eleganckich restauracjach jest tylko drogie! Niestety! Obliczone na jednorazowego turystę, i z każdym rokiem utwierdzam się w tym przekonaniu. Co polecam? Małe knajpki w małych miejscowościach, np. w Stonie. Nie dość, że wyjątkowe miasteczko otoczone wyjątkowymi murami, to jeszcze dobrze karmią. Ale najlepiej jadłam w miejscowości Vid koło Metkovica, w restauracji naprzeciwko wspaniałego muzeum (bo wioska jest starożytna, założyli ją rzymianie!). U „Dzudza e Mate” zjesz drogo, ale pyyyyysznie! Naprawdę warto!. A porcje – ogromne. Takie same są w restauracji „Kulluk” w Mostarze, choć to już Bośnia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Dressing rosyjski

    Dressing rosyjski

    Szybkie ciasto na pizze

    Szybkie ciasto na pizzę – najlepszy przepis

    Sałatka z kurczakiem, ananasem i ricottą

    Sałatka z soczystym kurczakiem, ananasem i ricottą

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in