Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Soczysty schab. Jak kupować i przygotowywać – 5 porad

Ekstra Podróże

Soczysty schab. Jak kupować i przygotowywać – 5 porad

Kruchy i soczysty schab

Kruchy i soczysty schab

Schab to klasyk kuchni polskiej. Większość osób zna go jednak pod postacią panierowanego kotleta smażonego na maśle.

To rzeczywiście najbardziej popularny przepis na ten kawałek mięsa. Oczywiście schab można przygotowywać na wiele sposobów, ale aby był naprawdę soczysty i smaczny, należy zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka już w sklepie.

Sposób jego obróbki też jest ważny, ale jeśli uda wam się kupić świetny schab, sprawa będzie o wiele łatwiejsza. Zobaczcie, na co zwrócić uwagę, żeby móc podawać zawsze mięciutki, kruchy i przyjemny schab.

Będąc na zakupach miejcie się na baczności i pamiętajcie, to wy jesteście klientami i płacicie za produkty. Wymagajcie więc najlepszej jakości i świeżości.

 

  1. Unikaj zbyt idealnie wyglądającego schabu

Wydaje wam się, że schab powinien być jednolitym, zbitym, jasnym kawałkiem mięsa? Muszę was zmartwić. To najgorsza z możliwych opcji. Jeśli schab jest w przekroju czysty, bez żadnych odstających kawałków i otacza go jedynie biało-srebrna błonka odpuśćcie sobie zakup i wybierzcie coś innego. Jeśli taki schab jest w dodatku twardy i zwarty, trzymajcie się od niego z daleka. Będzie suchy i jałowy.

  1. Unikaj braku tłuszczyku

Schab powinien mieć nieznaczne przerosty tłuszczyku czyli małe, równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu. Ten tłuszcz powinien być biały i miękki. W całym procesie odpowiada on za nawilżenie mięsa i nadanie mu kruchości. Dzięki temu nie wyjmiecie z piekarnika podeszwy.

  1. Unikaj pakowanego i plastrowanego schabu

Nie kupujcie pakowanego schabu w plastrach. Producenci próbują wielu sztuczek. Układają najładniejszy plaster na wierzchu, a te gorsze umieszczają pod spodem. Naklejki lokują w taki sposób, aby uniemożliwić podejrzenie zawartości opakowania. Czasami może zdarzyć się, że schab w opakowaniu umieszczony jest pionowo, przez co nie ma możliwości zobaczenia jego przekroju, czyli najważniejszej części. Jeśli sprawdzenie co jest w opakowaniu przysparza wam trudności już na samym początku wiedzcie, że producent lub sprzedawca mają coś do ukrycia – brak polędwiczki lub inne niepożądane cechy schabu. Lepiej kupcie schab na wagę.

  1. Unikaj bladego schabu

Zawsze kupuj część schabu od strony karczku. Jest ona delikatna, ma subtelną strukturę, nasycony kolor i często ciemniejszy kawałek karczku. Wszystkie te cechy pozwalają na uzyskanie wspaniałej, miękkiej struktury i soczystego mięsa. Unikaj tej drugiej części, która jest bledsza i twardsza. Z niej nie powstanie smakowite danie.

  1. Unikaj zbyt długiego przygotowywania i wysokich temperatur

Schab wieprzowy to dość delikatne mięso i wcale nie wymaga długiej obróbki. Wręcz przeciwnie, przez długi czas w wysokiej temperaturze można go łatwo przesuszyć. Najlepiej obsmażyć plastry lub kawałki na patelni w celu zamknięcia porów mięsa i przełożyć do piekarnika lub dusić w sosie. Aby schab stał się bardziej kruchy można wykorzystać niektóre metody, o których pisałam tutaj. Pamiętajcie jednak, że jest to wieprzowina i należy podczas jej przygotowywania zachować pewne zasady. Podczas gotowania, smażenia czy duszenia wieprzowiny (tyczy się to każdej części) sprawdzajcie, czy mięso osiągnęło temperaturę 65°C w najgrubszym miejscu i utrzymuje ją nieprzerwanie przez ok 15 sekund. Możecie do tego celu wykorzystać termometr do mięs.


Leave a Comment

« Majonez bazyliowy
Przysmaki kuchni kanaryjskiej – jamón ibérico i chorizo de Teror »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Gru    
    Zupa krem z batatów i dyni

    Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano

    Kulinarne Inspiracje Maciej Kopczyński - Warsztaty

    Warsztaty z kuchni włoskiej w Studio Kulinarne Inspiracje – relacja

    Faszerowane kwiaty cukinii

    Kwiaty cukinii faszerowane ricottą, szynką i ziołami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in