Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Jak wybierać mięso – 5 porad

Ekstra Podróże

Jak wybierać mięso – 5 porad

Jak wybierać mięso

Jak wybierać mięso

Często zastanawiasz się, jak wybrać odpowiednie mięso, jak powinno wyglądać i co z niego przyrządzić?

Nie wiesz, o jaki kawałek poprosić sprzedawcę i jak obchodzić się z już wybranym (często przypadkowo)? Oto kilka cennych rad, które ułatwią zakup mięs i przydadzą się każdego dnia i od święta. Dzięki nim będziesz serwować najlepsze potrawy z mięs, ale najpierw przygotuj się dobrze do tego zadania.

 

  1. Jak zacząć?

Dotychczas kupowałeś mięso w przypadkowych sklepach? Błąd. Jeśli chcesz nauczyć się co nie co o mięsie, wiedzieć, jak je wybierać, co kupować danego dnia i co z tych zakupów przygotowywać, znajdź dobry sklep mięsny. Zaprzyjaźnij się ze sprzedawcami, bo to oni najlepiej wiedzą, co warto wybrać. Wystarczy, że zaczniesz ich pytać, a szybko przekonasz się, że chętnie pomagają.

Zwykle brakuje nam odwagi, aby pytać i radzić się sprzedawcy, ale najwyższy czas to zmienić. Dobre mięso nie jest tanie, ale jeśli poprosisz o alternatywę, sprzedawca może polecić coś naprawdę równie dobrego i mile zaskoczyć ceną.

 

  1. Zanim wybierzesz się do sklepu, dopasuj mięso do dania

Nie idź na zakupy w pośpiechu a przede wszystkim odpowiedz sobie na trzy kluczowe pytania:

  1. Jaki budżet chcę przeznaczyć?
  2. Dla ilu osób będę gotować?
  3. Ile czasu mogę poświęcić na przygotowanie dania?

Najlepiej przygotuj też dwa, trzy pomysły na dania. Jeśli nie uda ci się dostać produktów na wybrane danie, od razu przejdziesz do planu B (jeśli nie, w zanadrzu będzie jeszcze plan superawaryjny).

Jeśli planujesz romantyczną kolację dla dwóch osób możesz śmiało wybrać mięsa z kością czy steki. Jeśli natomiast przyjmujesz grupę znajomych lub rodzinę, wybierz mięso, które łatwo obrobisz – szybko pokroisz i obsmażysz lub udusisz czy upieczesz większą ilość. Solidna porcja będzie gotowa za jednym zamachem. Zawsze kup trochę więcej mięsa – jeśli zostanie, będziesz mieć obiad na kolejny dzień (a smak z pewnością jeszcze się wzbogaci).

 

  1. Naucz się nazw partii mięs i szukaj tych najbardziej wartościowych

Na początek zapamiętaj, gdzie na mapie zwierzęcia znajdują się dane kawałki. Będzie ci łatwiej ocenić ich jakość. Skojarz mięśnie z wysiłkiem. Te, które najmocniej pracują podczas życia zwierzęcia będą dość twarde i znakomicie nadadzą się do duszenia, np. goleń, łopatka, udziec. Te, które nie były tak silnie eksploatowane są droższe, ale oczywiście bardziej delikatne i kruche, np. antrykot, rostbef, polędwica. Przyrządzisz je szybko smażąc lub grillując lub zjesz na surowo w postaci tatara lub carpaccio.

 

  1. Pochodzenie ma znaczenie

Pytaj sprzedawców skąd pochodzi mięso. Jeśli jest nieprzyzwoicie tanie nawet nie zadawajcie tego pytania, gdyż zapewne sprzedawca nie będzie tego wiedział lub wprowadzi was w błąd przypadkową odpowiedzią. Jeśli jednak kupujecie drogie mięso warto wiedzieć, skąd pochodzi i jakie były warunki hodowli zwierząt, z których pochodzi. Chów zwierząt jest bardzo drogi, więc jeśli jest zgodny z wszelkimi normami, wówczas cena mięsa także idzie w górę. Na tej stronie znajdziesz natomiast wyszukiwarkę producentów rolnych oraz ich produktów objętych certyfikacją zgodności (z unijnymi wymogami produkcji ekologicznej). Warto tu zajrzeć, jeśli masz więcej czasu.

 

  1. Wyostrz zmysły

W sklepach można natknąć się na mięso tej samej partii, ale w różnych kolorach, a właściwie innym jego natężeniu. Mięso nie powinno być blade, ale ładnie czerwone, zdrowo nasycone mioglobinami. Te, po przekrojeniu mięsa i spotkaniu z tlenem, sprawiają że mięso staje się jeszcze bardziej czerwone, wręcz bordowe, w niektórych miejscach nawet brązowe.

Pamiętajcie, że takie mięso jest tak samo dobre jak to krwistoczerwone. Zawsze dla pewności można poprosić sprzedawcę o odkrojenie kawałeczka z wierzchu, aby przekonać się co znajduje się pod brunatną warstwą. W skali globalnej można zanotować ogromne straty finansowe (w USA ponad 100 milionów dolarów rocznie) wynikające z niekorzystnych zmian barwy mięsa wołowego. Ta bowiem jest najważniejszą cechą jakościową tego gatunku mięsa.

Wołowina powinna mieć marmurkowy wzór z tłuszczyku. Ten powinien być w kolorze białym lub kremowym. W mięsie krów karmionych trawą może przyjmować jasnożółty odcień. Każdy inny kolor będzie oznaką nieświeżości mięsa. Wszelkie plamy i wykwity dyskwalifikują mięso.

Mięso nie powinno mieć zapachu (posiada jedynie jego prekursory, które zaczynają funkcjonować pod wpływem wysokiej temperatury). Jeśli mięso ma kwaśny zapach nie jest świeże. Takiego nie kupuj!

Jeśli kupujesz mięso pakowane także zawsze je wąchaj po otwarciu.

Sprężystość trudno określić w sklepie mięsnym, gdyż tam nie wolno go dotykać. Możesz spróbować poprosić sprzedawcę o jednorazowe rękawiczki.

Jeśli się nie uda, sprawdź mięso w domu. Musi być sprężyste i śliskie. Jeśli jest gąbczaste i nie odkształca się oraz jest lepiące od razu zwróć zepsuty towar.

 

  1. Promocja

Widzisz promocję na ulubione mięso? Kup więcej i zamroź. Będziesz mieć na czarną godzinę. Ale oczywiście bardzo uważaj – takie mięso warto sprawdzać podwójnie.

Przy zakupach miej się też na baczności i orientuj się w cenach wybranych mięs. Czasem bywa tak, że jakiś produkt staje się modny za sprawą programów kulinarnych i jego cena idzie w górę. Warto poczekać aż trend minie i dopiero wtedy spróbować przepisów z jego użyciem 🙂

Może być też na odwrót. Widzisz billboardy różnych supermarketów (często umieszczone obok siebie) a na nich pyszni się ten sam kawałek mięsa? Wiedz, że to dostawca miał naddatek danego mięsa i mógł sprzedać sklepom w dobrej cenie, więc markety kupiły to samo, aby sprzedać w promocji. Często sprzedają wręcz na granicy zysku, ale liczą, że kupujący włoży do koszyka kilka innych rzeczy i zysk się zwiększy.

 

A może masz inne sprawdzone metody pomagające w wyborze i zakupie mięs? Podziel się nimi w komentarzach. Wspólnie stwórzmy pomocną listę zasad, która będzie pomocą każdego dnia.


2 komentarze

« Krem z ziemniaków i selera z chipsami z szynki parmeńskiej i parmezanu
Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami »

Comments

  1. Martika says

    6 kwietnia, 2021 at 7:12 am

    Zgadzam się z tym, ze pochodzenie mięsa ma duże znaczenie. Bardzo często w sklepach znajduje się mięso sprowadzane z zagranicy, które zmieniało mrożnie i temperatury kilka razy. Jeśli chcesz kupić dobre mięso, to kupuj od Polskich producentów, gdzie mięso zaraz po ubiciu trafia do sprzedaży.

    Odpowiedz
  2. Jacor says

    21 października, 2021 at 8:32 pm

    Warto mieć zaufany sklep, w którym ktoś doradzi i można kupić różne rodzaje mięs bez problemu. Mam jakieś 200 metrów od siebie na Bartyckiej sklep Kiszeczka, w którym jest spoko wołowina, wieprzowina i wyroby.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Gęsie pipki z kurkami

    Pieczarki portobello nadziewane mięsem, serem i ziołami

    Pieczarki portobello nadziewane mięsem, serem i ziołami

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in