Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / Podróże / Jak mrozić mięso?

Podróże

Jak mrozić mięso?

Jak mrozić mięso?

Jak mrozić mięso?

Mrożenie mięsa to świetny sposób na przechowywanie go przez dłuższy czas. Należy jednak pamiętać, aby zawsze przed mrożeniem odpowiednio je przygotować do takiego zabiegu.

Większość opakowań, w których sprzedawane jest mięso w sklepach, nie nadaje się do umieszczania w zamrażarkach. Cienka folia oraz tacki są podatne na uszkodzenie, a tym samym nie chronią wystarczająco mięsa oraz mogą stać się zagrożeniem dla zdrowia.

Wszystkie rodzaje mięsa nadają się do zamrażania. Przy mrożeniu obowiązuje następująca zasada – im większy jest kawałek mięsa, tym dłużej może być przechowywany w zamrażarce. Mięso mielone nie powinno przebywać w zamrażarce dłużej niż 8 tygodni, natomiast większe kawałki spokojnie wytrzymają około 8 miesięcy.

Tuszki królicze i dzikie ptactwo mogą być przechowywane w zamrażarce do 4 miesięcy.

Mrożenie pozwala:

  • Oszczędzać czas i pieniądze (nie trzeba co chwilę jeździć do sklepu)
  • Utrzymać jakość mięsa przez dłuższy czas
  • Mieć alternatywę na kilka obiadów (lub kilkanaście, jeśli pozwoli kubatura zamrażarki)
  • Zmniejszać aktywność enzymów w mięsie i zatrzymywać rozwój bakterii i pleśni
  • Zaoszczędzać czas podczas przygotowywania potraw (dzięki porcjowaniu)
  • Mieć zawsze coś na ‚czarną godzinę’

 

Jak mrozić?

  • Używaj nieprzepuszczających wilgoci materiałów do pakowania
  • Zamrażaj tylko wysokiej jakości świeże mięso
  • Do porcjowania mięsa używaj czystej deski i noży
  • Jeśli to możliwe, usuń kości przed mrożeniem (zaoszczędzisz miejsce i ochronisz zamrażarkę przed uszkodzeniem)
  • Steki lub większe kawałki mięsa rozdziel podwójną warstwą woskowanego papieru – nie posklejają się
  • Owiń ściśle wszystkie kawałki w folię i usuń nadmiar powietrza spod opakowania
  • Po owinięciu zapakuj mięso w plastykową torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał
  • Podpisz każdy kawałek (rodzaj mięsa, data mrożenia, waga) – jak na obrazku
  • Upewnij się, że między opakowaniami z mięsem jest cyrkulacja powietrza
  • Małe porcje szybciej się odmrożą

 

Dobre rady:

  • Nie zamrażaj mięsa w oryginalnych opakowaniach
  • Mielone mięso podziel na porcje lub uformowane klopsiki lub paszteciki
  • Zbyt długo przechowywane w zamrażarce mięso wysycha, a po ugotowaniu może stać się bardziej słone
  • Mięso z dużą ilością tłuszczu nie może być długo przechowywane w zamrażarce – tłuszcz z czasem jełczeje, a takiego mięsa nie można spożywać (przy zaawansowanym procesie jełczenia mogą powstawać substancje toksyczne, np. rodniki)
  • Z przodu zamrażarki układaj produkty, które należy spożyć w pierwszej kolejności
  • Zawsze rozmrażaj mięso w lodówce – jeśli przebywa dłużej w wyższej temperaturze (np. pokojowej), może się szybciej zepsuć
  • Mięso w temperaturze pokojowej może przebywać maksymalnie 2 godziny
  • Jeśli zdarzyła się przerwa w dostawie prądu nie otwieraj zamrażarki – jeśli będzie zamknięta na dłużej utrzyma niską temperaturę
  • Zamrażanie usypia bakterie, ale ich nie likwiduje, zatem po rozmrożeniu one znów się namnażają
  • Od razu odlej wodę, która pojawi się pod rozmrażanym mięsem – jest miejscem rozwoju bakterii

 

Dobre rady dotyczące mrożenia drobiu:

  • Drób może być mrożony w całości lub kawałkach. Jeśli mrozisz drób w całości, postaraj się go zużyć w przeciągu 3 miesięcy
  • Zanim zamrozisz całego kurczaka, indyka lub innego ptaka usuń wnętrzności, przywiąż skrzydła blisko całości. Umieść ptaka w plastykowej torbie przeznaczonej do mrożenia lub zawiń w folię. Usuń powietrze z opakowania zgniatając je uważając, by nie uszkodzić mięsa.
  • Jeśli mrozisz w kawałkach odseparuj części z kośćmi od tych bez kości. Możesz wykorzystać do tego osobne woreczki lub przedzielić porcje woskowanym papierem.
  • Drób powinien być przechowywany w zamrażarce jak najkrócej. To mięso zawiera sporo tłuszczów nienasyconych, które szybko się utleniają i mogą niszczyć wartościowe składniki (m.in. biotyna, kwas askorbinowy) obecne w innych produktach spożywczych.

Jak długo można mrozić?

Wołowina

mielona: 2-3 miesiące
kawałek: 6-12 miesięcy

Wieprzowina

kiełbaski i mięso mielone: 1-2 miesiące
kawałek: 3-6 miesięcy
wędzona szynka: 1-3 miesiące
gotowana szynka: 1-2 miesiące
bekon w plastrach: 1 miesiąc

Drób

całość: 3 miesiące
kawałki: 6-12 miesięcy

 

 


14 komentarzy

« Pastrami bites – kanapeczki na raz
Tortilla hiszpańska z chorizo »

Comments

  1. Maja says

    5 maja, 2018 at 3:41 pm

    Witam,
    Mam pytanie dotyczące zamrożonego uda indyczego. Jest one w tym stanie niecałe 2 lata. Zastanawiam się czy jest jeszcze dobre do spożycia.
    A przez ponad rok chowam dorsza, którego złowił mój ojciec, czyli nie kupny, a „świeży”. Czy to również się nadaje do spożycia?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      6 maja, 2018 at 6:53 am

      Maja, 2 lata w przypadku mięsa to rzeczywiście bardzo długi czas mrożenia. W mięsie podczas mrożenia oraz rozmrażania zachodzą zmiany biochemiczne, mikrobiologiczne i fizyczne, które mogą powodować nieporządane efekty, np. zatrucie pokarmowe, dlatego nie rekomenduję spożywania mięsa po tak długim czasie. Jeśli chodzi o rybę to tak długi czas również wydaje mi się ryzykowny i nie rekomenduję przygotowywania ryby po ponad roku mrożenia.
      Wiem, że zamrażanie często skutkuje przedłużaniem tego procesu, dlatego polecam ustawianie przypomnień i wkładanie takich produktów, które muszą być zjedzone szybko, z przodu zamrażarki.

      Odpowiedz
  2. Efe says

    24 listopada, 2018 at 6:39 pm

    Czy mogę mrozić mięso ugotowane. Kupiłam świeżego królika i chce z niego przygotowywac zupki dla córki, ale codzienne gotowanie mięsa jest czasochłonne. Chcę ugotować parę kawałków zmiksować zamrozic w malych porcjach i mieć gotowe do dodania do warzyw.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      26 listopada, 2018 at 6:35 pm

      Oczywiście, można mrozić ugotowane mięso. Proszę tylko bardzo szczelnie je zawinąć, najlepiej w papier woskowany i dodatkowo w folię. Mięso w zamrażarce szybko wysycha i nie nadaje się do spożycia. Najlepiej zapisać datę mrożenia i systematycznie rozmrażać, np. co tydzień.

      Odpowiedz
  3. Asia says

    1 grudnia, 2018 at 12:23 am

    Niechcacy wlozylam do zamrazalnika schab z taka podkladka utrzymujaca swiezosc. Po kilku godzinach zorientowalam sie i wyciagnelam mieso.czy moge po obrobce je spozyc?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      5 lutego, 2019 at 9:21 am

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  4. Bożena says

    10 grudnia, 2018 at 6:13 pm

    Dobry wieczór, jeśli wieorzowina😃, około kilogramowy kawałek, została zamrożona osiem miesięcy temu, to można ją zużyć teraz bez obaw? Pozdrawiam.B.S

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      5 lutego, 2019 at 9:20 am

      Rozmroź mięso i zobacz, czy nie obesłcho. Możesz odkroić suche kawałeczki i jeśli nie ma żadnych niepokojących oznak, przygotować mięso.

      Odpowiedz
  5. Xxxxxxx says

    16 grudnia, 2018 at 6:22 pm

    Przed zamrozeniem mozna mieso umyc?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      5 lutego, 2019 at 9:19 am

      Można, ale trzeba je osuszyć przed mrożeniem.

      Odpowiedz
  6. Kaem says

    7 czerwca, 2019 at 8:01 pm

    Jak mrozic żeberka? Surowe, podsmażone tylko trochę czy może już przygotowane, np. uduszone?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:27 am

      Najlepiej zamrozić surowe, ale jeśli np. zostały Ci z pieczenia albo duszenia to śmiało możesz też je zamrozić. Nie radzę mrozić mięsa podsmażonego, surowego w środku.

      Odpowiedz
  7. Smile says

    27 grudnia, 2019 at 4:12 pm

    Dziękuję za informacje zawarte w blogu

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:10 am

      Cieszę się, że okazały się przydatne 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

    Sałatka z grillowanej kukurydzy, kolendry i parmezanu

    Klopsiki z ziołowym sosem

    Klopsiki z orzeźwiającym sosem

    Suszone owoce w brandy do mięs

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in