Mrożenie mięsa to świetny sposób na przechowywanie go przez dłuższy czas. Należy jednak pamiętać, aby zawsze przed mrożeniem odpowiednio je przygotować do takiego zabiegu.
Większość opakowań, w których sprzedawane jest mięso w sklepach, nie nadaje się do umieszczania w zamrażarkach. Cienka folia oraz tacki są podatne na uszkodzenie, a tym samym nie chronią wystarczająco mięsa oraz mogą stać się zagrożeniem dla zdrowia.
Wszystkie rodzaje mięsa nadają się do zamrażania. Przy mrożeniu obowiązuje następująca zasada – im większy jest kawałek mięsa, tym dłużej może być przechowywany w zamrażarce. Mięso mielone nie powinno przebywać w zamrażarce dłużej niż 8 tygodni, natomiast większe kawałki spokojnie wytrzymają około 8 miesięcy.
Tuszki królicze i dzikie ptactwo mogą być przechowywane w zamrażarce do 4 miesięcy.
Mrożenie pozwala:
- Oszczędzać czas i pieniądze (nie trzeba co chwilę jeździć do sklepu)
- Utrzymać jakość mięsa przez dłuższy czas
- Mieć alternatywę na kilka obiadów (lub kilkanaście, jeśli pozwoli kubatura zamrażarki)
- Zmniejszać aktywność enzymów w mięsie i zatrzymywać rozwój bakterii i pleśni
- Zaoszczędzać czas podczas przygotowywania potraw (dzięki porcjowaniu)
- Mieć zawsze coś na 'czarną godzinę’
Jak mrozić?
- Używaj nieprzepuszczających wilgoci materiałów do pakowania
- Zamrażaj tylko wysokiej jakości świeże mięso
- Do porcjowania mięsa używaj czystej deski i noży
- Jeśli to możliwe, usuń kości przed mrożeniem (zaoszczędzisz miejsce i ochronisz zamrażarkę przed uszkodzeniem)
- Steki lub większe kawałki mięsa rozdziel podwójną warstwą woskowanego papieru – nie posklejają się
- Owiń ściśle wszystkie kawałki w folię i usuń nadmiar powietrza spod opakowania
- Po owinięciu zapakuj mięso w plastykową torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał
- Podpisz każdy kawałek (rodzaj mięsa, data mrożenia, waga) – jak na obrazku
- Upewnij się, że między opakowaniami z mięsem jest cyrkulacja powietrza
- Małe porcje szybciej się odmrożą
Dobre rady:
- Nie zamrażaj mięsa w oryginalnych opakowaniach
- Mielone mięso podziel na porcje lub uformowane klopsiki lub paszteciki
- Zbyt długo przechowywane w zamrażarce mięso wysycha, a po ugotowaniu może stać się bardziej słone
- Mięso z dużą ilością tłuszczu nie może być długo przechowywane w zamrażarce – tłuszcz z czasem jełczeje, a takiego mięsa nie można spożywać (przy zaawansowanym procesie jełczenia mogą powstawać substancje toksyczne, np. rodniki)
- Z przodu zamrażarki układaj produkty, które należy spożyć w pierwszej kolejności
- Zawsze rozmrażaj mięso w lodówce – jeśli przebywa dłużej w wyższej temperaturze (np. pokojowej), może się szybciej zepsuć
- Mięso w temperaturze pokojowej może przebywać maksymalnie 2 godziny
- Jeśli zdarzyła się przerwa w dostawie prądu nie otwieraj zamrażarki – jeśli będzie zamknięta na dłużej utrzyma niską temperaturę
- Zamrażanie usypia bakterie, ale ich nie likwiduje, zatem po rozmrożeniu one znów się namnażają
- Od razu odlej wodę, która pojawi się pod rozmrażanym mięsem – jest miejscem rozwoju bakterii
Dobre rady dotyczące mrożenia drobiu:
- Drób może być mrożony w całości lub kawałkach. Jeśli mrozisz drób w całości, postaraj się go zużyć w przeciągu 3 miesięcy
- Zanim zamrozisz całego kurczaka, indyka lub innego ptaka usuń wnętrzności, przywiąż skrzydła blisko całości. Umieść ptaka w plastykowej torbie przeznaczonej do mrożenia lub zawiń w folię. Usuń powietrze z opakowania zgniatając je uważając, by nie uszkodzić mięsa.
- Jeśli mrozisz w kawałkach odseparuj części z kośćmi od tych bez kości. Możesz wykorzystać do tego osobne woreczki lub przedzielić porcje woskowanym papierem.
- Drób powinien być przechowywany w zamrażarce jak najkrócej. To mięso zawiera sporo tłuszczów nienasyconych, które szybko się utleniają i mogą niszczyć wartościowe składniki (m.in. biotyna, kwas askorbinowy) obecne w innych produktach spożywczych.
Jak długo można mrozić?
Wołowina
mielona: 2-3 miesiące
kawałek: 6-12 miesięcy
Wieprzowina
kiełbaski i mięso mielone: 1-2 miesiące
kawałek: 3-6 miesięcy
wędzona szynka: 1-3 miesiące
gotowana szynka: 1-2 miesiące
bekon w plastrach: 1 miesiąc
Drób
całość: 3 miesiące
kawałki: 6-12 miesięcy
Witam,
Mam pytanie dotyczące zamrożonego uda indyczego. Jest one w tym stanie niecałe 2 lata. Zastanawiam się czy jest jeszcze dobre do spożycia.
A przez ponad rok chowam dorsza, którego złowił mój ojciec, czyli nie kupny, a „świeży”. Czy to również się nadaje do spożycia?
Maja, 2 lata w przypadku mięsa to rzeczywiście bardzo długi czas mrożenia. W mięsie podczas mrożenia oraz rozmrażania zachodzą zmiany biochemiczne, mikrobiologiczne i fizyczne, które mogą powodować nieporządane efekty, np. zatrucie pokarmowe, dlatego nie rekomenduję spożywania mięsa po tak długim czasie. Jeśli chodzi o rybę to tak długi czas również wydaje mi się ryzykowny i nie rekomenduję przygotowywania ryby po ponad roku mrożenia.
Wiem, że zamrażanie często skutkuje przedłużaniem tego procesu, dlatego polecam ustawianie przypomnień i wkładanie takich produktów, które muszą być zjedzone szybko, z przodu zamrażarki.
Czy mogę mrozić mięso ugotowane. Kupiłam świeżego królika i chce z niego przygotowywac zupki dla córki, ale codzienne gotowanie mięsa jest czasochłonne. Chcę ugotować parę kawałków zmiksować zamrozic w malych porcjach i mieć gotowe do dodania do warzyw.
Oczywiście, można mrozić ugotowane mięso. Proszę tylko bardzo szczelnie je zawinąć, najlepiej w papier woskowany i dodatkowo w folię. Mięso w zamrażarce szybko wysycha i nie nadaje się do spożycia. Najlepiej zapisać datę mrożenia i systematycznie rozmrażać, np. co tydzień.
Niechcacy wlozylam do zamrazalnika schab z taka podkladka utrzymujaca swiezosc. Po kilku godzinach zorientowalam sie i wyciagnelam mieso.czy moge po obrobce je spozyc?
Oczywiście 🙂
Dobry wieczór, jeśli wieorzowina😃, około kilogramowy kawałek, została zamrożona osiem miesięcy temu, to można ją zużyć teraz bez obaw? Pozdrawiam.B.S
Rozmroź mięso i zobacz, czy nie obesłcho. Możesz odkroić suche kawałeczki i jeśli nie ma żadnych niepokojących oznak, przygotować mięso.
Przed zamrozeniem mozna mieso umyc?
Można, ale trzeba je osuszyć przed mrożeniem.
Jak mrozic żeberka? Surowe, podsmażone tylko trochę czy może już przygotowane, np. uduszone?
Najlepiej zamrozić surowe, ale jeśli np. zostały Ci z pieczenia albo duszenia to śmiało możesz też je zamrozić. Nie radzę mrozić mięsa podsmażonego, surowego w środku.
Dziękuję za informacje zawarte w blogu
Cieszę się, że okazały się przydatne 🙂
Witam 😉 mam sporo piersi z kurczaka i zastanawiałam się czy lepsza metoda będzie zamrożenie przyprawionych surowych czy przyprawionych już przysmażonych?
Bardzo nie lubię marnować żywności do tego stopnia, że mogę je jeść codziennie przez tydzień byle nie wyrzucić 😀
Zastanawia mnie również czy włożenie gorących prosto z patelni do słoika i zakręcenie (wieczko zrobi się wklęsłe) jest lepsza metoda niż mrożenie?
Może ma Pani większe doświadczenie w tej kwestii niż ja więc chętnie posłucham Pani rad 😉
Pozdrawiam serdecznie!
A w jakiej temperaturze to wszystko, co tu zostało opisane, mrozić ?
czy można ustawić np. -17 zamiast -18 aby zaoszczędzić energię? a może lepiej dać -21 dla lepszej trwałości?
Można mrozić przygotowaną wcześniej potrawę? Mam na myśli umyte surowe mięso kurczaka pokrojone w kawałki i przyprawione do smaku tak abym potem mógł szybko to rozmrozić i upiec na patelni bez babrania się z przyprawami. Oraz drugie pytanie czy jak przełożę rano idąc do pracy mięso z zamrażarki do lodówki to będzie dobre jak wrócę za 9 – 10 godzin czy to za długo? Mówimy tutaj o porcji 200-400g.
Dziękuję za artykuł I wyjaśnienia. Rozwiały moje wątpliwości