Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie

Dodatki Przekąski Przekąski z wołowiny

Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Święta świętami, ale czasem jestem zmęczona warzywną sałatką i jajami z majonezem i chcę spróbować czegoś nowego, zwłaszcza jeśli to ja jestem gospodarzem.

Na tegoroczne świąteczne śniadanie chcę przyrządzić jaja w nowoczesnej odsłonie – podane nie na talerzu, ale w chrupiących kokilkach z szynki parmeńskiej, na spodzie z dobrego, żytniego chleba i z majonezem bazyliowym oraz rzeżuchą. To lekka i przyjemna przystawka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Zrobi furorę kiedy wyeksponujecie jej piękne kolory i podacie na białych talerzykach lub serwetkach.

Im bardziej płynne jajko chcecie uzyskać, tym krócej pieczcie je w piekarniku. O posianie rzeżuchy zadbajcie już kilka dni przed uroczystym śniadaniem. Jej ostry smak pozwoli na dodanie pikanterii i podkreśli wiele smaków. Spróbujcie w te święta i dajcie znać.

Aha, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne, trzymajcie jajka o ok. 2-3 minuty krócej niż podane w przepisie.

Zapisz Drukuj
Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8 liści bazylii
  • 1 rzodkiewka
  • 4 łyżeczki rzeżuchy
  • 2 kromki chleba
  • majonez bazyliowy z tego przepisu
Przygotowanie
  1. Z chleba wytnij krążki wielkości foremek. Podpiecz je delikatnie w nagrzanym piekarniku lub na patelni.
  2. Do foremek lub porcelanowych kokilek włóż plastry szynki parmeńskiej wykładając je dokładnie (spód i boki).
  3. Do każdej kokilki włóż podpieczony krążek chleba. Na nim ułóż po 2 liście bazylii.
  4. Na całość wbij jajko.
  5. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli chcesz, aby jajko było płynne piecz ok. 9-10 minut.
  6. Wyjmij i posyp rzeżuchą i startą rzodkiewką. Podawaj z majonezem bazyliowym.
3.5.3208

 

Jaja z kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja z kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja z kokilkach z szynki parmeńskiej

Krążki chlebowe

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej


Leave a Comment

« Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą
Majonez bazyliowy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Coachella - 10 trendów kulinarnych z Kalifornii

    Coachella food – 10 festiwalowych trendów kulinarnych

    Burger wołowy z piklami i pieczarkami

    Burgery wołowe z pieczarkami i piklami

    Kanapki z boczkiem, gruszką i jajkiem

    Kanapeczki z chrupiącym boczkiem i gruszką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in