Święta świętami, ale czasem jestem zmęczona warzywną sałatką i jajami z majonezem i chcę spróbować czegoś nowego, zwłaszcza jeśli to ja jestem gospodarzem.
Na tegoroczne świąteczne śniadanie chcę przyrządzić jaja w nowoczesnej odsłonie – podane nie na talerzu, ale w chrupiących kokilkach z szynki parmeńskiej, na spodzie z dobrego, żytniego chleba i z majonezem bazyliowym oraz rzeżuchą. To lekka i przyjemna przystawka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Zrobi furorę kiedy wyeksponujecie jej piękne kolory i podacie na białych talerzykach lub serwetkach.
Im bardziej płynne jajko chcecie uzyskać, tym krócej pieczcie je w piekarniku. O posianie rzeżuchy zadbajcie już kilka dni przed uroczystym śniadaniem. Jej ostry smak pozwoli na dodanie pikanterii i podkreśli wiele smaków. Spróbujcie w te święta i dajcie znać.
Aha, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne, trzymajcie jajka o ok. 2-3 minuty krócej niż podane w przepisie.
- 4 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 8 liści bazylii
- 1 rzodkiewka
- 4 łyżeczki rzeżuchy
- 2 kromki chleba
- majonez bazyliowy z tego przepisu
- Z chleba wytnij krążki wielkości foremek. Podpiecz je delikatnie w nagrzanym piekarniku lub na patelni.
- Do foremek lub porcelanowych kokilek włóż plastry szynki parmeńskiej wykładając je dokładnie (spód i boki).
- Do każdej kokilki włóż podpieczony krążek chleba. Na nim ułóż po 2 liście bazylii.
- Na całość wbij jajko.
- Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli chcesz, aby jajko było płynne piecz ok. 9-10 minut.
- Wyjmij i posyp rzeżuchą i startą rzodkiewką. Podawaj z majonezem bazyliowym.
Dodaj komentarz