Nadeszła jesień i nie mam nic do powiedzenia w tek kwestii. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że niewyobrażalnie cierpię z powodu zima i słoty. Ale bywają i tej jesieni cieplejsze dni, które umilam sobie gotowaniem i jedzeniem na tarasie w cieple przydymionego słońca. Wiosną zrobiłam kilka słoików BBQ z rabarbaru i teraz go z radością wykorzystuję.
Sos BBQ z rabarbarem mimo, że powstał z wioseno-letniej rośliny to bardzo pasuje mi do jesieni. Może to zasługa sosu Worcestershire, który ma taki jesienny posmak dymu, a dym kojarzy mi się z ogniskiem, które tak bardzo lubię. Niestety, mieszkając w dużym mieście w mieszkaniu bez ogrodu zrobienie ogniska odchodzi w sfery marzeń, ale czasem się udaje wyjechać na działkę albo do rodziców. A wtedy końca nie ma. W popiele lądują ziemniaki, na patykach kiełbaski i pieczywo, w kociołkach wolno robi się kapusta z żeberkami. Wyobrażacie sobie? Mnie już zrobiło się cieplej.
Z takimi pieczonymi na ognisku kiełbaskami możecie przygotować pyszne hot-dogi, wykorzystując sos rabarbarowy BBQ. A jak nie macie ogniska to upieczcie kiełbaski na patelni albo w piekarniku. Też będzie smacznie.
- podłużne bułki pełnoziarniste
- kiełbaski wieprzowe lub cielęce
- pomidory
- czerwona cebulka
- szczypior
- rabarbarowy sos BBQ
- Kiełbaski ugrilluj lub usmaż na patelni grillowej tak, aby uzyskać brązowe paseczki (lub skorzystaj z grilla elektrycznego).
- Do ponacinanych bułek włóż pokrojone w grube plastry pomidory i cebulę oraz usmażoną kiełbaskę.
- Całość polej rabarbarowym sosem BBQ. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz