Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Gulasz z pręgi wołowej

Dania główne Dania z wołowiny

Gulasz z pręgi wołowej

Gulasz z pręgi wołowej

Treściwy, o wyrazistym smaku i niesamowitej konsystencji. Gulasz z pręgi wołowej to jedno z niewielu dań, jakie można przyrządzić z tego kawałka wołowiny. Silnie określone mięso o wymagających właściwościach.


Zapisz Drukuj
Gulasz z pręgi wołowej
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  150 min
Całkowity czas:  2 godz 40 min
 
Składniki
  • 400g pręgi wołowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 szalotki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżeczki liści rozmarynu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki czerwonego wina
Przygotowanie
  1. Mięso pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem oraz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż mięso się przyrumieni. Przełóż do garnka.
  2. Dodaj pokrojoną w grube plastry marchew, seler naciowy, szalotki i wszystkie zioła. Zalej całość wodą, winem i pomidorami wraz z sokiem. Gotuj pod przykryciem co najmniej 2,5h. Mięso ma się rozpadać, a uzyskany sos ma być gęsty i treściwy.
3.3.3077

 


Leave a Comment

Pręga wołowa (goleń) »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Dubrownik - Chorwacja

    Gdzie jeść w Chorwacji (Dalmacja)? Sprawdzone adresy

    Pastrami burger z grzybami

    Pastrami miniburger pieczarkowy

    Boczek wędzony

    Boczek wędzony na gorąco w 5 krokach

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in