Treściwy, o wyrazistym smaku i niesamowitej konsystencji. Gulasz z pręgi wołowej to jedno z niewielu dań, jakie można przyrządzić z tego kawałka wołowiny. Silnie określone mięso o wymagających właściwościach.
Gulasz z pręgi wołowej
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- 400g pręgi wołowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 3 szalotki
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 marchewki
- sól
- pieprz
- 4 gałązki tymianku
- 3 łyżeczki liści rozmarynu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- pół szklanki wody
- pół szklanki czerwonego wina
Przygotowanie
- Mięso pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem oraz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż mięso się przyrumieni. Przełóż do garnka.
- Dodaj pokrojoną w grube plastry marchew, seler naciowy, szalotki i wszystkie zioła. Zalej całość wodą, winem i pomidorami wraz z sokiem. Gotuj pod przykryciem co najmniej 2,5h. Mięso ma się rozpadać, a uzyskany sos ma być gęsty i treściwy.
Dodaj komentarz