
Grillowany schab z sosem kurkowym
Lato na południu Polski niebywałe, okazji do grillowania multum, a do tego grzyby w lesie. Nie mogłam tego przegapić i wykorzystałam ogród rodziców oraz pobliskie lasy do przygotowania świetnego mięsa z sosem kurkowym. Ale pachnącym, aromatycznym, nie jałowym jak ze sklepowych grzybów.
Jeśli chodzi o grzyby to najbardziej lubię kurki – ich konsystencja i smak pasują mi najbardziej ze wszystkich. Niestety coraz trudniej o leśne kurki, w sklepach pojawiły się te z hodowli, ale ani nie smakują, ani nie pachną jak prawdziwe, leśne. Będąc blisko lasów postanowiliśmy skorzystać i wybrać się na rodzinną wyprawę na grzyby. Niestety, mimo deszczu i słonecznej pogody, grzybów było jak na lekarstwo. Udało nam się jednak zebrać tyle kurek, żeby przygotować najlepszy sos do grillowanego mięsa, chociaż świetnie smakuje też sam albo z pieczywem, no ale wiecie, nie byłabym sobą, gdyby zabrakło mięsa.
Dla odmiany zrezygnowałam z karkówki i drobiu, a postawiłam na schab, który zgrillował się doskonale, bo zachował soczystość wewnątrz i zyskał lekko chrupiącą skorupkę z zewnątrz. Polecam wam ten kawałek, zwłaszcza jeśli karkówka nnie jest waszą ulubioną grillową częścią.
Sos przygotowałam gęsty i kremowy, jedliśmy go prosto z patelni nabierając kromkami opieczonej bagietki. Pachniał pięknie lasem i świetnie pasował do schabu. Jeślli tylko macie okazję, spróbujcie wybrać się na grzyby, będą o wiele smaczniejsze niż sklepowe.

Grillowany schab z sosem kurkowym

Grillowany schab z sosem kurkowym
- schab od strony karczku - plastry o grubości ok. 1,5cm
- przyprawa grillowa
- oliwa
- sól
- 2 szklanki kurek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 gałążki rozmarynu
- 3 łyżki posiekanych liści pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- Schab zamarynuj w przyprawie i oliwe. Grilluj przez 5-7 minut z każdej strony. Polej sosem kurkowym.
- Kurki oczyść z ziemi i patyczków.
- Na patelni zeszklij posiekaną w drobną kosteczkę cebulę z masłem. Dodaj posiekane w plasterki zabki czosnku.
- Wrzuć kurki, większe przekrój na pół, dodaj posiekane listki rozmarynu, smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Posól i dopraw pipeprzem, jesli potrzeba dodaj masło.
- Po tym czasie wlewaj partiami śmietankę i redukuj cały czas trzymając patelnię na ogniu.
- Kiedy sos osiągnie porządaną konsystencję (po ok. 10 minutach) dodaj pietruszkę.
- Dopraw na koniec solą i pieprzem.
Dodaj komentarz