Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Grillowane greckie klopsiki z fetą

Przekąski Przekąski z wieprzowiny Przekąski z wołowiny

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Późne lato ma swoje uroki – przymglone słońce, zapach dymu, ciepła trawa. To wszystko skłania, żeby jeszcze pogrillować przy zachodzie słońca i poczuć się jak na wyspie, gdzie rosną dzikie zioła.

Grill, jak już wielokrotnie pisałam i potwierdzałam przepisami, nie musi być nudny i kończyć się marynowaną naprędce karkówką albo filetem z kurczaka. Wystarczy nieco zaangażowania, a można uzysać świetne efekty małym kosztem. Wystarczy przemyśleć grillowe menu godzinę wcześniej i przygotować kilka składników więcej.

Uwielbiam grillowane burgery pełne dymnego posmaku, ale i klopsiki na patyczkach, które można jeść palcami albo zatopić w miękkim pieczywie z dodatkiem smacznych sosów albo warzyw.

Te greckie klopsiki wzbogaciłam kawałkami sera zamkniętego w środku. Po zgrillowaniu staje się miękki i puszysty oraz przyjemnie ciepły. Po rozgryzieniu takiego klopsika pojawia się pyszne nadzienie, które można dodatkowo rozsmarować na bułce albo kromce chleba. Takie pakieciki z niespodzianką będą też znakomitą alternatywą dla kiełbasek. To o wiele zdrowsze danie, które daje pewność tego, co jemy.

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Grillowane greckie klopsiki z fetą

Zapisz Drukuj
Grillowane greckie klopsiki z fetą i sosem tzatziki
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • cebula
  • 650g mięsa mielonego (mieszane wołowe i wieprzowe)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki listków oregano
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • jajko
  • sól
  • ser feta
  • pieprz
Sos tzatziki
  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml jogustu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
Sos tzatziki
  1. Ogórki obierz i zetrzyj, odstaw na kilka chwil i odciśnij zebraną wodę. Dodaj posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i jogurt.
Klopsiki z serem feta
  1. Bułkę namocz w ciepłej wodzie, odciśnij i przepuść przez maszynkę do mielenia, razem z mięsem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny, jajko, posiekane zioła i wymieszaj. Fetę pokrój w małe kosteczki o boku ok. 1cm.
  2. Ser obtocz w masie mięsnej i powstałe klopsiki nabijaj na zamoczone w wodzie patyczki.
  3. Grilluj po 4 minuty z każdej strony i podawaj z sosem.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Kanapka z pastą z bobu, szynką i papryczką padrón
Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

    Bulion i ramen z kaczki

    Polędwica wieprzowa - polędwiczka wieprzowa - najlepszy kawałek mięsa wieprzowego

    Polędwica wieprzowa

    Chutney z czerwonej cebuli

    Chutney z czerwonej cebuli

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in