Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Grillowana karkówka z chimichurri

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Grillowana karkówka z chimichurri

Karkówka grillowana z chimichurri

Karkówka grillowana z chimichurri

Jak tam wasze majówki? Macie plany na wielki odpoczynek? Ja widzę to tak: piękna pogoda, grill nad jeziorem, pyszne jedzenie i dużo znajomych. Po długiej, mroźnej zimie to coś, czego tak bardzo mi potrzeba. Pobyć na świeżym powietrzu.

Z myślą o tym pięknym czasie zaczęłam planować dania, które spakuję do koszyka i zawiozę nad wodę, wrzucę na grill i po chwili będę częstować wszystkich nowymi odkryciami. W pierwszej kolejności postanowiłam rozprawić się z karkówką. To taki grillowy must-have, zwłaszcza gdy w pobliżu są mężczyźni. Ale wiem, jak to wygląda. Za pięć dwunasta posypują mięso gotową mieszanką przypraw, wrzucają na grill i udają, że im smakuje. A kobiety nigdy nie chcą nawet próbować.

Ja mam przepis i rady, które sprawią, ze taką grillowaną karkówkę zjedzą wszyscy i jeszcze poproszą o dokładkę.

Przede wszystkim zatroszczcie się o wysokiej jakości mięso. Nie kupujcie na szybko byle czego. Zróbcie research kilka dni wcześniej, wybierzcie ulubione kawałki. Jeśli data przydatności do spożycia jest krótka można zamrozić mięso. Jak to prawidłowo robić, sprawdźcie tutaj. Jeśli natomiast planujecie grill za dwa, trzy dni to kupujcie mięso i marynujcie je natychmiast. Im dłużej będzie macerowało się w przyprawach, tym lepszy efekt uzyskacie. Polecam przygotować kilka marynat tak, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Na majowe grillowanie wybrałam wieprzowinę puławską, bardzo kruchą, z małą zawartością tłuszczu, który jest rozłożony równomiernie, dzięki czemu regularnie nawilża mięso. Świetne mięso, polecam poszukać. Alternatywą nich będzie wieprzowina złotnicka.

Na koniec ostatnia rada – nie grillujcie zbyt długo. Jak tylko mięso zacznie puszczać soki mieszające się z marynatą i tworząc przyjemną glazurę, od razu zdejmujcie mięso z grilla. Wystarczy mu 5-6 minut. Będzie miękkie i przyjemne. Pamiętajcie też o dodatkach. Zrezygnujcie z klasycznych sosów i przygotujcie coś nowego. Moim odkryciem jest chimichurri – silnie ziołowy, kwaśno-ostry sos, który nadaje świeżość i lekkość grillowanemu mięsu. Spróbujcie!

Zapisz Drukuj
Karkówka grillowana z chimichurri
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  20 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  40 min
 
Składniki
  • 6 plastrów karkówki, najlepiej z rasy puławskiej albo złotnickiej
Marynata
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • pieprz czarny grubo mielony
  • chilli w proszku ½-1 łyżeczki
Chimichurri
  • 2 wiązki pietruszki
  • garść liści kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka siekanej czerwonej cebulki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie
  1. Składniki marynaty wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Plastry karkówki o grubości ok. 1,5cm obtaczaj po kolej i marynacie i przekładaj do pojemnika z zamknięciem. Plastry układaj jeden na drugim i zalej całość marynatą.
  3. Pozostaw na ok. 24-48h albo dłużej.
  4. Grilluj z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  5. Serwuj z chimichurri.
Chimichurri
  1. Pietruszkę i kolendrę posiekaj jak najdrobniej. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Chimichurri możesz użyć jako marynaty albo jako dodatku.
3.5.3208

 

Karkówka grillowana z chimichurri

Karkówka grillowana z chimichurri

Karkówka grillowana z chimichurri

Karkówka grillowana z chimichurri


Leave a Comment

« Coachella food – 10 festiwalowych trendów kulinarnych
Pikantne jogurtowe szaszłyki z kurczaka na grill »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Szaszłyki z kurczaka i ananasa na grill

    Miniszaszłyki drobiowe z sosem miętowo-cytrynowym na grilla

    Gulasz z pręgi wołowej

    Gulasz z pręgi wołowej

    Stek z antrykotu z masłem truflowym

    Stek z masłem truflowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in