Jak to jest w tej Grecji? Wiele osób już nie chce tam jeździć z wielu częściowo znanych powszechnie powodów. Ale nie ma co rezygnować z tego fantastycznego kraju. Wystarczy tylko poszukać kameralnych miejsc i domowej kuchni. Reszta jest już formalnością.
Flagą greckiej kuchni jest moussaka (wym. musaka) – mięsno-warzywna zapiekanka, do której bardzo podobna jest lasagne przygotowywana dla odmiany z makaronem. Grecka wersja tego dania składa się z kilku składników. Zadbajcie, aby były jak najwyższej jakości – tutaj grają pierwsze skrzypce.
Zapiekanka ma kilka warstw i każdą z nich przygotowuje się osobno. Potem składamy wszystko w jedną całość, zapiekamy i jemy aż do utraty tchu. Albo zostawiamy sobie trochę miejsca na deser.
Moussake chciałabym zjeść w ciepły wieczór na balkonie greckiego domu, popijając winem, rozmawiając o podróżach, pasjach i jedzeniu. O, tak bym chciała. Udało mi się, ale był to balkon polskiego mieszkania. Też nieźle. Cała reszta się zgadza. Też tak zróbcie.
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 300ml mleka 3,2%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 kg mielonego karczku
- 1 opakowanie pomidorów pelati
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 100ml czerwonego wina
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 gałązek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 suszone papryczki chilli
- 3 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- 5 ziemniaków
- 3 bakłażany
- ser halloumi
- oliwa
- sól
- Do garnka włóż masło i rozpuść na małym ogniu. Masło zasyp mąką i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Od razu wlewaj mleko małym strumyczkiem. Cały czas mieszaj, najlepiej rózgą. Dodaj całe mleko, aby uzyskać dość gęstą konsystencję budyniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany w plasterki czosnek. Dodaj mięso. Smaż kilka minut. Dodaj wino, przyprawy i smaż ok. 10 minut. Dodaj całą puszkę pomidorów pelati oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory. Całość duś ok. 30 minut.
- Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki i podsmaż na maśle (ok. 7 minut) z obu stron. Delikatnie oprósz solą. Odłóż na papierowy ręcznik.
- Bakłażan pokrój w plastry (ok. 0,5cm) i posól. Odstaw na 10 minut. Zmyj zebrane kropelki z powierzchni warzyw.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż partiami plastry bakłażana. Kiedy nabiorą rumianego koloru odłóż na papierowy ręcznik.
- Grecki ser halloumi zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Żaroodporną brytfannę wyłóż plastrami ziemniaków. Na nich ułóż plastry bakłażana.
- Następnie wyłóż sos mięsny i przykryj plastrami bakłażana. Polej sosem beszamelowym i posyp tartym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz ok. 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dzięki temu krojenie moussaki też będzie łatwiejsze.
Dodaj komentarz