Zupa – królowa polskich stołów, bo jak wskazują badania, Polacy jedzą jej najwięcej. Ulubiona przez dzieci – pomidorowa, znienawidzony przez mężczyzn – krupnik, ukochane przez kobiety – zupy-kremy.
Ja spróbowałam zrobić coś, co posmakuje zarówno panom, jak i paniom. Kremowa zupa porowa z mięsem. Sycąca, prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Spróbujcie zamiast dwudaniowego obiadu 🙂
Gęsta zupa porowa z mięsem mielonym
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
- 1,5l naturalnego bulionu warzywnego
- 2 małe pory
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 6 pieczarek
- pół szklanki śmietany 30%
- 1 serek topiony śmietankowy
- świeżo mielony pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- sól
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie
- Mięso obsmaż delikatnie na oliwie. Zdejmij z patelni. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulkę i dodaj startą marchewkę, pokrojony w krążki por i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko dopraw pieprzem i solą. Po 5 minutach zdejmij z patelni.
- Warzywa i mięso przełóż do bulionu i gotuj ok. 20 minut. Do szklanki przelej 6 łyżek gorącego wywaru i dodaj serek. Rozmieszaj lub zblenduj i powstałą kremową masę przelej do wywaru. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj świeżą pietruszkę.
Dodaj komentarz