Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Zupa porowa z wieprzowym mięsem mielonym

Zupy

Zupa porowa z wieprzowym mięsem mielonym

Zupa porowa

Zupa porowa

Zupa – królowa polskich stołów, bo jak wskazują badania, Polacy jedzą jej najwięcej. Ulubiona przez dzieci – pomidorowa, znienawidzony przez mężczyzn – krupnik, ukochane przez kobiety – zupy-kremy.

Ja spróbowałam zrobić coś, co posmakuje zarówno panom, jak i paniom. Kremowa zupa porowa z mięsem. Sycąca, prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Spróbujcie zamiast dwudaniowego obiadu 🙂

Zapisz Drukuj
Gęsta zupa porowa z mięsem mielonym
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  25 min
Całkowity czas:  30 min
 
Składniki
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
  • 1,5l naturalnego bulionu warzywnego
  • 2 małe pory
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeża natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Mięso obsmaż delikatnie na oliwie. Zdejmij z patelni. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulkę i dodaj startą marchewkę, pokrojony w krążki por i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko dopraw pieprzem i solą. Po 5 minutach zdejmij z patelni.
  2. Warzywa i mięso przełóż do bulionu i gotuj ok. 20 minut. Do szklanki przelej 6 łyżek gorącego wywaru i dodaj serek. Rozmieszaj lub zblenduj i powstałą kremową masę przelej do wywaru. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj świeżą pietruszkę.
3.3.3077

 


Leave a Comment

« Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym
Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Sałatka z bobem, boczkiem i ziemniakami

    Sałatka z bobem, boczkiem, ziemniakami i serem bałkańskim

    Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

    Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

    Pastrami - kanapka klasyk

    Pastrami – kanapka klasyczna

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in