Bataty robią furorę w Polsce. Piękny, soczysty kolor, niebywały słodki smak, konsystencja lepsza niż rodzimego ziemniaka.
U nas je się je gotowane, pieczone oraz smażone, pod postacią kremów i zup ale w Ameryce Południowej traktowane są jak marchew i jadane na surowo. Do batatów idealnie pasuje chilli, tymianek, cynamon i gałka muszkatołowa. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać – wytrawny czy deserowy.
Frytki z batatów to obłędny dodatek do burgerów, mięs, a jedzone saute doskonale komponują się z jasnymi sosami z dodatkiem świeżych ziół, czosnku, papryki.
Frytki z batatów
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- 1 batat ok. 0,5kg
- 3 suszone papryczki peperoncini
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Batat dokładnie umyj i wyszoruj skórkę. Pokrój w grube słupki i włóż do miski. Posól, dodaj pieprz, rozkruszone papryczki peperoncini i zalej delikatnie oliwą (nie przesadź, bo ziemniaki wchłoną nadmiar i będą ciężkostrawne). Wymieszaj wszystko i odstaw na 20 minut.
- Wyłóż równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 20 minut.
- Zrób test i nakłuj frytkę widelcem. Jeśli będzie miękka w środku to znak, że frytki są gotowe do jedzenia. Pozostaje tylko przypiec je do odpowiedniego poziomu.
Dodaj komentarz