Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Frytki z batatów

Dodatki

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Bataty robią furorę w Polsce. Piękny, soczysty kolor, niebywały słodki smak, konsystencja lepsza niż rodzimego ziemniaka.

U nas je się je gotowane, pieczone oraz smażone, pod postacią kremów i zup ale w Ameryce Południowej traktowane są jak marchew i jadane na surowo. Do batatów idealnie pasuje chilli, tymianek, cynamon i gałka muszkatołowa. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać – wytrawny czy deserowy.

Frytki z batatów to obłędny dodatek do burgerów, mięs, a jedzone saute doskonale komponują się z jasnymi sosami z dodatkiem świeżych ziół, czosnku, papryki.

Zapisz Drukuj
Frytki z batatów
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  2 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  22 min
 
Składniki
  • 1 batat ok. 0,5kg
  • 3 suszone papryczki peperoncini
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie
  1. Batat dokładnie umyj i wyszoruj skórkę. Pokrój w grube słupki i włóż do miski. Posól, dodaj pieprz, rozkruszone papryczki peperoncini i zalej delikatnie oliwą (nie przesadź, bo ziemniaki wchłoną nadmiar i będą ciężkostrawne). Wymieszaj wszystko i odstaw na 20 minut.
  2. Wyłóż równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 20 minut.
  3. Zrób test i nakłuj frytkę widelcem. Jeśli będzie miękka w środku to znak, że frytki są gotowe do jedzenia. Pozostaje tylko przypiec je do odpowiedniego poziomu.
3.3.3077

 

Frytki z batatów

Frytki z batatów


Leave a Comment

« Piwne calzone z kurczakiem
Tatar na bagietce »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Sałatka z bobem, boczkiem i ziemniakami

    Sałatka z bobem, boczkiem, ziemniakami i serem bałkańskim

    Pastrami bites – kanapeczki na raz

    Boczek pieczony z fenkułem

    Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in