Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Flaczki

Zupy

Flaczki

Flaczki

Flaczki

Flaczki – oto klasyk kuchni polskiej, ale nie tylko. Rozgrzewająca zupa przygotowywana na esencjonalnym bulionie z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw sprawdzi się doskonale na świątecznym stole.

Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Rzadko można spotkać kogoś, kto jest gdzieś pomiędzy. Ja miałam w życiu różne emocje związane z tym daniem, ale znam je od dziecka, więc wpisują się w kanon obowiązkowych dań, z których słynie nasza kuchnia. Zatem jeśli nie lubicie flaków nie zawracajcie sobie nimi głowy i od razu wędrujcie do innych przepisów. Natomiast jeśli od czasu do czasu najdzie was ochota na wrzące, parujące i silnie rozgrzewające flaczki, nie czekajcie i od razu gotujcie.

Mnie z całokształtu tego dania najbardziej nie odpowiada nazwa. Jest bardzo dosłowna i czasem aż nazbyt podkreśla, co jemy. Oczywiście,  odpowiada ona głównemu składnikowi – oczyszczonym i pokrojonym w cienkie paseczki elementów wołowego żołądka (trawieniec, żwacz to te najlepsze, ale można też wykorzystywać księgi i czepiec – nieco gorsze części). Jeśli chcecie zaszaleć możecie wykorzystać także żołądek jelenia, łosia lub daniela (podrzucam cenny kontakt).

Flaczki występują nie tylko w Polsce. Można je również spotkać w innych krajach – Czechach, Austrii, Francji, Włoszech i Niemczech, a także w Tursji. Mogą się jednak różnić między sobą sposobem podawania i doprawiania.

Jeśli chcielibyście spróbować smaku flaczków, ale nie jesteście w stanie się przełamać, zawsze możecie ugotować oszukaną wersję flaków z mięsem drobiowym pokrojonym lub porwanym w paseczki. Niebawem spróbuję przygotować i taką wersję.

Tymczasem przedstawiam przepis na klasyczne flaki wołowe, które polecam na Święta.

Zapisz Drukuj
Flaczki
 
Składniki
  • 1kg flaków wołowych mrożonych
  • 2 marchewki
  • 2l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • imbir w proszku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Flaki bez odmrażania włóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Odlej wodę. Wlej nową porcję wody i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin aż flaki zrobią się miękkie. Nie sól wody, bo może ona spowodować, że flaki staną się twarde.
  2. Marchewki ugotuj do miękkości.
  3. Odcedź flaki i dodaj do bulionu. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki i dodaj do bulionu z flakami. Dołóż masło.
  4. Całość podgrzej i dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, papryki, imbir, sól i pieprz.
  5. Smak najlepiej kontrolować samodzielnie. Flaki powinny być ostre i odpowiednio słone.
  6. Podawaj bardzo gorące z razowym chlebem posmarowanym masłem.
3.5.3208

 

Flaki

Flaki


Leave a Comment

« Ćwikła z chrzanem
Faszerowany kurczak w cieście francuskim – przekąski na imprezę »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Klopsiki z ziołowym sosem

    Klopsiki z orzeźwiającym sosem

    Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

    Bulion i ramen z kaczki

    Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in