Paszteciki z mięsem mielonym
 
 
Składniki
Farsz
  • 400g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • ciepła woda lub bulion
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g śmietany 18%
  • 1 jajo
  • sól
  • 1 jajo do posmarowania
Przygotowanie
  1. Ilość na ok. 35 sztuk
Farsz
  1. Szalotki pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Mięso zmiel w maszynce i dodaj do niego szalotkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie dodając ciepłą wodę lub bulion. To sprawi, że farsz będzie zbity, ale nie suchy, więc nie będzie się kruszył.
Ciasto
  1. Mąkę umieść w misce i dodaj sól oraz pokrojone w kawałeczki twarde masło, jedno jajko, śmietanę. Wszystko zagnieć energicznie aż powstanie jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste i jędrne. Jeśli jest lepkie dodaj jeszcze mąki.
  2. Mąką wysyp stolnicę lub blat i rozwałkuj na nim ciasto na formę prostokąta. Wzdłuż długiego boku układaj rulon farszu i owijaj nim ciasto. Odkrawaj pozostałe ciasto i powstały rulon krój na 3cm kawałeczki, po czym układaj w średnich odstępach (ciasto lekko urośnie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Jajko rozmąć w misce i posmaruj nim paszteciki.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-25 minut. Paszteciki muszą być rumiane.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/paszteciki-z-miesem-mielonym/