Golonka z indyka pieczona w cydrze
 
 
Składniki
  • 4 golonki z indyka ze skórą
  • 20dag słoniny
  • 450ml cydru
  • 3 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • cebula
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 10 łyżek masła
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 4 marchewki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Golonki posól i dopraw pieprzem. Polej roztopionym masłem (4 łyżki) i posyp listkami rozmarynu (2 gałązki). Ząbki czosnku obierz i rozgnieć nożem. Odstaw na 24 godziny do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  2. Po tym czasie obsmaż golonki na patelni z dodatkiem oleju ryżowego. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w paski słoninę. Dodaj liście laurowe, 4 gałązki rozmarynu, obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz cebulę pokrojoną w pióra.
  3. Całość zalej cydrem i dodaj 6 łyżek masła.
  4. Przykryj naczynie i piecz ok. 3 godziny w temperaturze 190°C. 20 minut przed końcem dorzuć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Odkryj naczynie i podpiecz jeszcze przez 15 minut golonki do zrumienienia skórki.
  5. Podawaj z blanszowaną kapustą pekińską z masłem, solą i pieprzem oraz ziemniakami.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/golonka-z-indyka-pieczona-w-cydrze/