Polędwiczka wieprzowa z pesto i szynką parmeńską z papardelle
 
 
Autor:
Składniki
Przygotowanie
  1. Polędwiczkę oczyść z błonek i zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu i rozmarynie. Zamknij w szczelnym opakowaniu i zostaw w lodówce na 24 godziny.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso i zrób długim, cienkim nożem niewielką dziurkę przez środek, wzdłuż polędwicy. Pecorino zetrzyj na tarce i wymieszaj z pesto. Masę nałóż do szprycy lub woreczka z odciętym końcem i nafaszeruj nim polędwicę, którą potem owiń w plastry szynki parmeńskiej. Całość owiń sznurkiem.
  3. Polędwicę obsmaż na patelni z każdej strony i przełóż do blaszki oraz umieść ją w piekarniku nagrzanym do 160°C na 15 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  4. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj śmietankę i masło oraz wino. Odparuj wino i poczekaj aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem.
  5. Makaron ugotuj al dente. Odcedź i dodaj do sosu. Wmieszaj bardzo dokładnie.
  6. Na makaronie ułóż plastry polędwiczki i całość posyp potłuczonymi pistacjami.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/pappardelle-i-poledwiczka-wieprzowa-z-pesto-i-szynka-parmenska/