Makaron soba z kaczką i mango
 
 
Autor:
Składniki
Kaczka
  • filet z kaczki
  • 50ml sosu sojowego
  • 50ml soku z mandarynek
  • 1cm korzeń imbiru
  • 1 ząbek czosnku
Sałatka z czerwonej kapusty
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • liście szalotki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 płatki papieru ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
Dodatkowo
  • makaron soba
  • sezam
  • szczypior
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 dojrzałe mango
Przygotowanie
Kaczka
  1. Skórę kaczki ponacinaj delikatnie uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soku z mandarynek, startym imbirze i przeciśniętym przez praskę czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmij i oczyść z marynaty. Piekarnik nagrzej do 160°C. Na zimną patelnię włóż pierś kaczki skórą do dołu. Nagrzej patelnię i smaż mięso ok. 6 minut. Po tym czasie obróć i smaż jeszcze 2 minuty od strony mięsa. Przełóż kaczkę na brytfannę i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw do odpoczęcia. Następnie pokrój w grube plastry.
Sałatka z czerwonej kapusty
  1. Kapustę posiekaj w cienkie paski. Dodaj cukier, ocet i sól. Wymieszaj. Papier ryżowy rozłóż na desce i zwilż wodą. Nałóż kapustę i zwijaj w rulon. Potnij w grube pasy. Każdy obwiąż umytym liściem szalotki.
Danie
  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim gotowy, ciepły makaron. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Wyłóż na talerz. Nałóż kaczkę, pokrojone w plastry mango. Dodaj pakieciki z sałatką z kapusty. Całość posyp posiekaną szalotką i sezamem. Podawaj na ciepło lub jeśli wolisz, w formie sałatki na zimno.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/makaron-soba-z-kaczka-i-mango/