Cielęca saltimbocca
 
 
Autor:
Składniki
  • 4 plastry cielęciny (np. górka cielęca)
  • 4 plastry prosciutto
  • 16 liści szałwii
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki masła
  • 60ml białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka kaparów (jeśli są duże wystarczą 4 pokrojone w plastry)
  • sól
Przygotowanie
  1. Mięso rozbij tłuczkiem, aby kotleciki były cienkie. Delikatnie posól i skrop winem. Wstaw do lodówki. Jeśli nie masz czasu, na każdym kawałku układaj po 2 liście szałwii i całość owijaj plastrem szynki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Smaż eskalopki po 1-2 minuty z każdej strony do przyrumienienia. Zdejmij i zajmij się sosem.
  3. Nie myj patelni. Od razu wlej na nią wino i sok z cytryny oraz dodaj kapary. Gotuj 2-3 minuty lub do momentu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Dodaj dwie łyżki masła. Mieszając dodaj posiekaną szałwię.
  4. Podawaj saltimbocca z sosem i ziemniakami lub warzywami. Ja podałam z siekaną i duszoną na maśle z solą i pieprzem sałatą rzymską.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/cieleca-saltimbocca/