Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto
 
 
Autor:
Składniki
  • 0,5kg wiśni
  • garść liści bazylii
  • 150ml wody
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • twarożek ricotta
  • plaster prosciutto (lub innej suszonej szynki)
Przygotowanie
  1. Wiśnie wydryluj. Letnią wodę połącz z cukrem i mieszaj do jego rozpuszczenia. Zalej wiśnie. Dodaj bazylię. Całość zblenduj na gładką masę. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  2. Szynkę pokrój w wąskie paski i podpiecz na chrupko w piekarniku. Wystarczy 10 minut w temperaturze 160ºC.
  3. Chłodnik nalej do miseczki, dodaj 2-3 łyżeczki ricotty i posyp chrupiącymi płatkami szynki oraz liśćmi bazylii.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/chlodnik-wisniowy-z-bazylia-i-prosciutto/