Sałatka z rostbefem
 
 
Autor:
Składniki
  • stek z Rostbefu
  • 1 główka ulubionej sałaty
  • 2 brzoskwinie
  • garść orzechów włoskich
  • 6 łyżek ricotty
  • figi lub konfitura figowa
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • redukowany ocet balsamiczny
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Stek wyjmij z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Osusz go ręcznikiem papierowym i posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Patelnię rozgrzej maksymalnie i umieść na niej stek. Smaż 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Następnie jeszcze po 1 minucie z każdej strony. UWAGA! Do przewracania steka używaj łopatek, a nie widelca. Nie nakłuwaj mięsa, bo straci wszystkie soki. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż masło. Odstaw na 15 minut i pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien.
  2. Sałatę porwij, Brzoskwinie pokrój w kawałki i ugrilluj. Orzechy upraż na suchej patelni.
  3. Wszystko umieść w misce, dodaj ricottę i figi (lub konfiturę). Jeśli używasz świeżych fig wstaw je na kilka minut do piekarnika. Na wierzchu ułóż plastry mięsa. Całość polej oliwą oraz redukowanym octem balsamicznym. Ja użyłam takiego o smaku trufli.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/salatka-z-rostbefem/