Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
 
 
Autor:
Składniki
  • 800g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • 5 cebuli
  • 200g piersi z kurczaka
  • 2 wiązki natki pietruszki
  • opakowanie daktyli bez pestek
  • pół opakowania suszonych śliwek
  • 2 twarde jabłka
  • 3 kiszone cytryny
  • 10 dużych oliwek bez pestek
  • 5 lasek cynamonu
Mieszanka przypraw:
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki rozkruszonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1,5 łyżki rozkruszonego kuminu
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Mieszankę przypraw połącz z oliwą i zalej pokrojonego w kawałki kurczaka.
  2. Cebule pokrój w półksiężyce i rozłóż na dnie patelni lub naczynia do tażin. Ułóż na nich kurczaka i posyp luźno ulubionymi przyprawami. Między mięso powciskaj daktyle i śliwki. Całość posyp obficie posiekaną natką pietruszki i na niej ułóż ćwiartki marynowanej cytryny oraz oliwki. Podlej ok. 250 ml wody i duś pod przykryciem ok. 50 minut. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ułóż na wierzchu i duś jeszcze całość ok. 10 minut.
  3. Kaszę kuskus zrób zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale przed zalaniem wodą wysp do niej i wymieszaj łyżkę szafranu. Kasza nabierze wspaniały, złoty kolor i aromat. Podawaj gorącą i puszystą.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/tazin-z-kurczakiem-i-kiszonymi-cytrynami/