Tarta z białą kiełbaską na orzechowym spodzie
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Składniki
Ciasto
  • 230g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 70g orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • 30 ml wody
  • sól
Farsz
  • 6 cienkich białych kiełbasek
  • 4 jajka
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ciasto
  1. Orzechy włoskie zmiel na mąkę.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekane masło i zacznij wyrabiać. Dodaj żółtko, sól i wodę. Zacznij wyrabiać, dodaj zmielone orzechy.
  3. Wyrób do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny lub od razu wyłóż blachę ciastem i dopiero włóż do lodówki.
  5. Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz ok. 20 minut do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  6. Nałóż farsz i piecz jeszcze 25 minut.
Farsz
  1. Por przekrój na pół i posiekaj w półplasterki. Podsmaż na maśle przez ok. 5 minut.
  2. Do miski wbij jajka i rozbij widelcem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, przyprawy, musztardę.
  3. Dodaj pory.
  4. Kiełbaskę ugotuj na małym ogniu (przez ok 15-20 minut).
  5. Masę wyłóż na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż kiełbaski.
  6. Mniejsz temperaturę piekarnika do 175'C.
  7. Wstaw tartę do piekarnika na 30-40 minut minut.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/tarta-biala-kielbaska-orzechowym-spodzie/