Pancakes z boczkiem i jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jabłko
  • syrop klonowy
  • boczek w plastrach
  • cukier puder
  • borówki
Przygotowanie
  1. Na patelni usmaż plastry boczku tak, by stały się chrupiące. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Na tej samej patelni podsmaż (ok. 1,5 minuty z każdej strony) plastry jabłek ze skórką. Odłóż.
  3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz wlej mleko. Wszystko wymieszaj i dodaj rozpuszczone masło.
  4. Dodaj jajka i ubij do połączenia składników.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
  6. Na gorącą patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z każdej strony do zrumienienia.
  7. Pancakes układaj jeden na drugim na zmianę z plastrami jabłek.
  8. Na wierzch połóż plastry boczku, całość oprósz cukrem pudrem i skrop syropem klonowym.
  9. Udekoruj borówkami.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/pancakes-boczkiem-jablkami/