Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 800g karczku, najlepiej wieprzowina puławska
  • 190g boczku surowego
  • 60g słoniny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki tymianku
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 30ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 20mo whisky
  • garść orzechów włoskich
  • 50dag cienko krojonego boczku
Przygotowanie
  1. Karkówkę podziel na dwie części - jedną pokrój w kostkę o boku ok. 1-2cm, drugą połowę zmiel.
  2. Wątróbkę, boczek i słoninę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do dużej miski włóż mięso.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do mięsa.
  5. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową.
  6. Wyrób masę i dodaj śmietankę, whisky i jajka.
  7. Dodaj połamane orzechy włoskie i wyrób masę.
  8. Brytfannę wyłóż folią spożywczą tak, by zostawić długie kawałki zwisające poza blaszkę.
  9. Układaj na niej plastry boczku tak, by zachodziły na siebie - mają one stworzyć osłonkę dla masy, zatem musi być na tyle długi, by nakryć nim farsz od góry. Plasterki boczku niech zatem zwisają poza blaszkę.
  10. Kiedy już wyłożysz blaszkę boczkiem nałóż masę mięsną. mocno przyciskając ją dłonią i stukając blaszką o blat.
  11. Po nałożeniu masy mięsnej chwyć za końce folii, na której spoczywają plasterki boczku i zawiń zamykając od góry pokrywką lub folią aluminiową szczelnie zawijając ją na rantach.
  12. Baszkę wstaw do większej brytfanny, do której nalej wodę do ok. ½ wysokości naczynia.
  13. Całość ostrożnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 minut.
  14. Wyjmij blaszkę z wody i zdejmij pokrywę lub folię aluminiową, ale nakryj mięso ponownie świeżą folią złożoną na pół. Połóż na mięso ciężką deskę i odważniki albo inne ciężkie narzędzia.
  15. Pozostaw do ostygnięcia na godzinę, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
  16. Podawaj z grzankami i masłem oraz sosem chrzanowym.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/terrina-wieprzowa-orzechami-wloskimi/