Bigos świąteczny z mięsem i grzybami - najlepszy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
Część I - Kapusta kiszona
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kapusta kiszona 600g (po odciśnięciu)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka masła
Część II - Mięso
  • 40dag wołowiny (np. pieczeń)
  • 30dag wieprzowiny (np. łopatka)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 300ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka jałowca
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worchestershire
  • sól
  • pieprz
Część III - Dodatki
  • 160g suszonych śliwek (polecam śliwki z Agen)
  • 50ml czerwonego wina
  • 40ml whisky miodowej lub zwykłej
  • 40g suszonych borowików
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Część IV – Kapusta świeża
  • ¼ główki kapusty białej
  • sól
Przygotowanie
Część I - Kapusta kiszona
  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem i smalcem wraz z przyprawami. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż 3-4 minuty na mniejszym ogniu. Dodaj koncentrat i wymieszaj.
  2. Kapustę przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą. Im dłużej będziesz płukać, tym bigos będzie mniej kwaśny. Wkładaj partiami na patelnię mieszając z cebulą i przyprawami. Całość zalej gorącym bulionem (lub wodą). Dodaj jeszcze po łyżce masła i smalcu i smaż na małym ogniu ok. 2 godzin uważając, aby kapusta się nie przypaliła (ustawiaj timer co pół godziny i sprawdzaj). W razie potrzeby dolewaj bulion lub wodę.
  3. Po 1 godzinie dodaj śliwki z zalewą alkoholową i grzyby bez wody (patrz Część III)
  4. Po 2 godzinach dodaj mięso wraz z sosem, który wytworzy się z jego gotowania. Dodaj też ugotowaną do miękkości białą kapustę. (patrz Część II i Część IV)
  5. Całość smaż jeszcze przez ok. 30 minut. Bigos musi być wilgotny, mieć sporo ‘soków’, nie może być suchy. Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Część II - Mięso
  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć delikatnie mięso. Smaż z każdej strony na dużym ogniu. Przełóż do garnka, zalej bulionem (lub wodą), dodaj zioła i przyprawy.
  3. Gotuj ok. 2 godzin. Przełóż z zawartością garnka na patelnię z kapustą.
Część III - Dodatki
  1. Śliwki pokrój lub porwij na pół. Zalej winem i whisky. Odstaw na 1 godzinę.
  2. Grzyby zalej wrzątkiem. Odstaw na 1 godzinę.
Część IV – Kapusta świeża
  1. Z główki kapusty wydziel ćwiartkę, wykrój głąb i posiekaj w wąskie paski. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól. Gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedź kapustę na sitku. W odpowiednim momencie dodaj do bigosu.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/najlepszy-swiateczny-bigos-z-czerwonym-winem-miesem-i-grzybami/