Maczanka krakowska
 
 
Autor:
Składniki
  • 1,5kg karczku
  • 30dag wędzonego, surowego boczku
  • 10 pieczarek
  • 5 średnich cebul
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki kminku
  • 500ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki smalcu
  • sól (ostrożnie z soleniem ze względu na dość słony boczek)
  • pieprz
  • bułki wodne
  • ogórki kiszone
  • gruszki marynowane
  • musztarda
  • chrzan
Przygotowanie
  1. Karczek zamarynuj w przyprawach i solance (100g soli na 1l wody). Odstaw do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie pokrój w grubą kostkę, obsmaż na smalcu i przełóż do brytfanny z przykryciem. Dodaj pokrojony w słupki boczek, pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w pióra cebule. Posyp obficie papryką, ziołami i zalej winem i połową bulionu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piecz 3h mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odlej zebrany na powierzchni tłuszcz (rób to kilkakrotnie) i przełóż wszystko do garnka. Dolej wino i bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę mieszając i starając się rozkruszać większe kawałki mięsa.
  2. Bułkę przetnij na pół i zamocz w sosie obie jej strony od strony miąższu. Nałóż musztardę, chrzan i sos z rozdrobnionym mięsem. Na wierzchu ułóż grube plastry zimnego ogórka kiszonego i marynowanej gruszki. Przykryj drugą połową nasączonej sosem bułki.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/maczanka-krakowska/