Gruziński wołowy lula kebab
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 800g wołowiny (ja użyłam zrazowej)
  • pół białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści siekanych liści pietruszki
  • 1 garść siekanych liści mięty
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 tarta na świeżo gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka utartego w moździerzy kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 kromki chleba zanurzone w wodzie i odciśnięte w dłoniach
  • sok z połowy cytryny
Dodatki:
  • Ajran
  • Pomidory, cebula, sałata
  • Tahina
  • Ajwar z jogurtem (łączony w stosunku 1:1)
  • Lawasz lub inne pszenne placuszki (ja podałam z pszenną, zgrillowaną tortillą)
Przygotowanie
  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę i pietruszkę oraz chleb. Posiekaj bardzo dokładnie warzywa z chlebem i powstałą mieszankę dodaj do mięsa.
  3. Dodaj także wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
  4. Wszystkie składniki połącz mieszając dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp odrobinę bułki tartej.
  5. Formuj 'paluchy' z masy i smaż na patelni grillowej, piecz na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony.
  6. Podawaj z warzywami i tahiną oraz ajwarem. Możesz dodać lekko zgrillowane placuszki pszenne.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/armenski-wolowy-lula-kebab/