Grillowane greckie klopsiki z fetą i sosem tzatziki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Składniki
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • cebula
  • 650g mięsa mielonego (mieszane wołowe i wieprzowe)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki listków oregano
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
  • jajko
  • sól
  • ser feta
  • pieprz
Sos tzatziki
  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml jogustu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
Sos tzatziki
  1. Ogórki obierz i zetrzyj, odstaw na kilka chwil i odciśnij zebraną wodę. Dodaj posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i jogurt.
Klopsiki z serem feta
  1. Bułkę namocz w ciepłej wodzie, odciśnij i przepuść przez maszynkę do mielenia, razem z mięsem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny, jajko, posiekane zioła i wymieszaj. Fetę pokrój w małe kosteczki o boku ok. 1cm.
  2. Ser obtocz w masie mięsnej i powstałe klopsiki nabijaj na zamoczone w wodzie patyczki.
  3. Grilluj po 4 minuty z każdej strony i podawaj z sosem.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/grillowane-greckie-klopsiki-feta/