Gulasz cielęcy z papryką i ziołowymi kluskami
 
 
Gulasz cielęcy z papryką i ziołowymi kluskami Prep time: 10 mins Cook time: 35 mins Total time: 45 mins
Składniki
  • 400g łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 2 łyżki świeżych liści rozmarynu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczka pieprzy cayenne
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu (lub wody)
  • sól
  • pieprz
  • masło
Kluski ziołowe
  • ¾ szklanki mąki
  • ok. 5 łyżek wody
  • jajko
  • /3 łyżeczki soli
  • garść siekanych liści mięty
  • garść liści tymianku
Przygotowanie
  1. Mięso obsmaż krótko z każdej strony na maśle. Przełóż do garnka z grubym dnem.
  2. Na patelni, na której smażyło się mięso, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż jeszcze ok. 5 minut.
  3. Warzywa przełóż do garnka z mięsem, dodaj zioła i przyprawy, dopraw solą i pieprzem, zalej bulionem (lub wodą). Gotuj na małym ogniu ok. 25 minut.
  4. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  5. Upewnij się, że mięso jest miękkie.
  6. Podawaj z kluskami ziołowymi.
Kluski ziołowe
  1. Do miski zbij jajko, dodaj wodę i sól. Ubij całość widelcem lub trzepaczką.
  2. Dodaj zioła i wymieszaj.
  3. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj widelcem do uzyskania lekko gęstej masy.
  4. Masę nabieraj łyżką zanurzaną w goręcej wodzie i wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
  5. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotuj ok. 2-3 minuty.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/gulasz-cielecy-papryka-ziolowymi-kluskami/