Kanapka z kurczakiem, mozzarellą i sosem wiśniowym z chilli
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Składniki
  • 4 bułki pszenne
  • 4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
  • mozzarella buffala
  • 200ml piwa pszenicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
Sos wiśniowy z chilli
  • ½ szklanki wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • ⅙ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 50ml wody
Przygotowanie
  1. W misce wymieszaj piwo, sól, oliwę, czosnek, pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Zanurz duże kawałki kurczaka i marynuj przez co najmniej godzinę.
  2. Po tym lub dłuższym czasie usmaż podudzia na patelni grillowej do zbrązowienia z każdej strony.
Sos wiśniowy z chilli
  1. Wiśnie wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj miód, ocet, papryczkę i pieprz. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut aż wiśnie zaczną się rozpadać, a sos delikatnie zgęstnieje.
  2. Bułkę przekrój na dwie połówki.
  3. Dolną część posmaruj sosem, połóż plastry sera mozzarella i wstaw do piekarnika nagrzanego (góra) do 180'C. Podpiekaj kilka minut do roztopienia się sera.
  4. Wyjmij i nałóż kurczaka. Nakryj drugą częścią bułki.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/kanapka-kurczakiem-mozzarella-sosem-wisniowym-chilli/