Włoska rolada - łata wołowa z oliwkami, anchois i pecorino
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Składniki
  • kawałek łaty wołowej ok. 800g
  • 6 cienkich plastrów gotowanej szynki włoskiej
  • 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • garść liści posiekanej szałwii
  • listki z 8 gałązek tymianku
  • 100g posiekanych zielonych oliwek
  • 6 filecików anchois
  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Łatę rozetnij na pół i otwórz jak książkę. Delikatniej rozbij mięso tłuczkiem, aby miało równą grubość. Posyp solą i pieprzem, a następnie połóż na mięsie plastry szynki.
  2. W misce wymieszaj czosnek, oliwki, posiekane fileciki anchois, ser, bułkę, sok z cytryny, oliwę i zioła.
  3. Masę rozsmaruj na szynce zostawiając wolny pas ok. 6 cm szerokości.
  4. Zwiń łatę z nadzieniem w kierunku nieposmarowanej nadzieniem strony tworząc roladę. Obwiąż nicią kuchenną.
  5. Piekarnik nagrzej do 180'C, a roladę obsmażaj na patelni z każdej strony na brązowo, ok. 15 minut.
  6. Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Termometr wbity w mięso po tym czasie powinien wskazywać ok. 75'C. Tak przygotowane mięso będzie średnio krwiste.
  7. Przełóż mięso na deskę i odstaw na 15 minut przykryte folią aluminiową.
  8. Krój w plastry o grubości ok. 1,5cm i podawaj z sałatką i pure ziemniaczanym.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/wloska-rolada-lata-wolowa-oliwkami-anchois-pecorino/