Sos orzechowy (z fistaszków)
 
 
Składniki
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona papryczka chilli
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • letnia woda
Przygotowanie
  1. Masło orzechowe, syrop klonowy, sos sojowy i sok z limonki wymieszaj dokładnie w misce.
  2. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj imbir i czosnek. Dodaj do reszty składników.
  3. Dorzuć pokruszoną papryczkę.
  4. Ponownie wymieszaj całość.
  5. Małymi porcjami dodawaj wodę i mieszaj. Zakończ dolewanie wody, gdy sos uzyska pożądaną konsystencję. Sos zgęstnieje w lodówce, ale przy kolejnym użyciu znów możesz dolać wodę do rozrzedzenia.
  6. Przelej do miseczek, posyp siekanymi orzeszkami i pokruszoną papryczką.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/sos-orzechowy-z-orzechow-arachidowych/