Pâté z armaniakiem, pistacjami i wiśniami
 
 
Autor:
Składniki
  • 300g wątróbek drobiowych
  • 100gmasła
  • 50ml śmietanki 36%
  • 50ml Armaniaku lub Brandy
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
  1. Jeśli pozwoli na to czas, wątróbkę warto zalać mlekiem i tak pozostawić na ok. 24h. Będzie miała delikatniejszy smak.
  2. Następnie posól wątróbkę i posyp białym pieprzem.
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj wątróbkę i smaż ok. 5 minut przewracając od czasu do czasu. Całość dopraw czarnym pieprzem.
  4. Następnie zdejmij wątróbkę z patelni i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wątróbkę wrzuć do wysokiego naczynia i dodaj miękkie masło oraz 30ml alkoholu. Zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.
  6. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj alkohol. Powstałą masę wmieszaj w masę z wątróbki.
  7. Przełóż do słoiczków i zamknij. Umieść w lodówce i poczekaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  8. Przed podaniem podpiecz pieczywo i posmaruj pâté.
  9. Całość posyp pistacjami i na każdej kromce ułóż po dwie wiśnie odsączone delikatnie z zalewy.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/pate-armaniak-pistacje-wisnie/