Tortilla z pieczoną polędwicą w papryce, chilli i cynamonie
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Tym przepisu: Danie główne
Składniki
Polędwica
  • średniej wielkości polędwica
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 tortille
Sos guacamole
  • 1 miękkie awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Sos pomidorowy
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka oliwy
  • sól
Krem z czerwonej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
  • garść bobu (opcjonalnie)
  • pieprz
Przygotowanie
Polędwica
  1. Polędwicę nakłuć widelcem lub specjalnym przyrządem do mięsa. Nasmarować suchymi przyprawami i owinąć w folę spożywczą. Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na ok. 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 15 minut, aby soki zostały wchłonięte przez mięso.
Sos guacamole
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką, maślaną masę. Skropić dodatkowo sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu sosu).
Sos pomidorowy
  1. Miąższ, zioła, oliwę i sól umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę.
Krem z czerwonej fasoli
  1. Fasolę rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, bób i pieprz.
  2. Tortille posmarować guacamole, poukładać pokrojoną w grube plastry polędwicę. Nałożyć keczup i krem z fasoli. Posypać pokruszoną sałatą lodową. Zawinąć i włożyć do opiekacza.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/tortilla-z-pieczona-poledwica-w-papryce-chilli-i-cynamonie/