Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
Pulpety
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 jajko
  • 50g surowego ryżu
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
Cytrynowy krem
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • kilka listków mięty
Przygotowanie
Pulpety
  1. Mięso, szalotkę, 1 jajko, ryż, zioła, oliwę wymieszaj energicznie. Dopraw solą i pierzem. Kształtuj małe pulpeciki i gotuj w bulionie ok. 20 minut. Delikatnie wyjmuj.
Cytrynowy krem
  1. Dwa pozostałe jajka ubij i dodawaj stopniowo sok z cytryny (dla fanów orzeźwiających smaków polecam wlać więcej soku). Dodaj łyżkę mąki pszennej i ponownie mieszaj. Dodaj 4 łyżki rosołu i zahartuj. Mieszając delikatnie wlej do bulionu. Gotuj na średnim ogniu ok. 3 minuty aż sos delikatnie zgęstnieje.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/cytrynowy-krem-z-ziolowymi-pulpetami/