Goździki, paprykę, cynamon, kurkumę, sól i kumin wymieszaj.
Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posól. Obsmaż na patelni z każdej strony.
Cebule pokrój w pióra, czosnek w plasterki i podduś całość na patelni na łyżce oliwy z solą i pieprzem.
Kurczaka ułóż na podduszonej cebuli. posyp obficie mieszanką przypraw. Dodaj daktyle i śliwki. Całość posyp pietruszką lub kolendrą. Podlej wodą. Przykryj i duś na małym ogniu przez 45 minut. Co jakiś czas zlewaj do dania zebraną na pokrywce wodę.
Marchewkę pokrój w słupki, jabłka w grube plastry. Dodaj do dania i duć jeszcze 30 minut.
W szklance zagotowanej wody umieść szafran. Kaszę kuskus wsyp do miseczki, posól, dodaj oliwę i zalej mieszanką wody i szafranu tak, aby przykryła kaszę na ok. 1cm. Odstaw na 5 minut.