Tażin z kurczakiem i daktylami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 500g mięsa z ud kurcząt (bez kości i skóry)
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 laski cynamonu
  • 3 garści pietruszki lub kolendry
  • łyżka goździków
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżecza soli
  • łyżka kuminu
  • 10 daktyli suszonych
  • 10 śliwek suszonych
  • 250g kaszy kuskus
  • zagotowana woda
  • łyżeczka oliwy
  • dwie szczypty szafranu
  • 150ml wody
Przygotowanie
  1. Goździki, paprykę, cynamon, kurkumę, sól i kumin wymieszaj.
  2. Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posól. Obsmaż na patelni z każdej strony.
  3. Cebule pokrój w pióra, czosnek w plasterki i podduś całość na patelni na łyżce oliwy z solą i pieprzem.
  4. Kurczaka ułóż na podduszonej cebuli. posyp obficie mieszanką przypraw. Dodaj daktyle i śliwki. Całość posyp pietruszką lub kolendrą. Podlej wodą. Przykryj i duś na małym ogniu przez 45 minut. Co jakiś czas zlewaj do dania zebraną na pokrywce wodę.
  5. Marchewkę pokrój w słupki, jabłka w grube plastry. Dodaj do dania i duć jeszcze 30 minut.
  6. W szklance zagotowanej wody umieść szafran. Kaszę kuskus wsyp do miseczki, posól, dodaj oliwę i zalej mieszanką wody i szafranu tak, aby przykryła kaszę na ok. 1cm. Odstaw na 5 minut.
  7. Gotowy, gorący tażin podawaj z gorącą kaszą kuskus. Możesz posypać świeżą kolendrą.
Recipe by Meatmyday.pl at http://meatmyday.pl/tazin-z-kurczakiem-i-daktylami/