Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Dressing rosyjski

Dodatki

Dressing rosyjski

Sos rosyjski

Sos rosyjski

Dressing rosyjski pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a nie z Rosji, na co mogłaby wskazywać nazwa. Jaka jest historia tego sosu?

Dressing rosyjski został stworzony w roku 1910 w New Hampshire, będącym jednym ze stanów Nowej Anglii, leżącym nad Atlantykiem w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych.

Autorem tego dressingu był James Colburn, który w pierwotnej wersji nazwał go rosyjskim majonezem. Ciekawostką może być fakt, że etykietki z ówczesnych opakowań są już w zbiorach kolekcjonerów, a ich wartość oscyluje wokół dziesiątek tysięcy dolarów.

Obecna forma tego sosu składa się z mieszanki majonezu, keczupu, chrzanu, papryczki, przypraw i młodej cebulki. Ten rosyjski dressing przypomina Catalinę – francuski sos, który świetnie nadaje się na dodatek do sałatek, kanapek oraz jako marynata do mięs.

Dressing rosyjski stosuje się do sałatek, hamburgerów, kanapek. Jest składnikiem kanapki Reuben z pastrami.

Zapisz Drukuj
Dressing rosyjski
 
Składniki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżeczki sosu Worchestershire
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Sos przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
3.3.3077

 

Dressing rosyjski

Dressing rosyjski


Leave a Comment

« Curry panang z wieprzowiną
Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

    Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo

    Polędwica w sosie winno-kaparowym

    Polędwica w sosie winno-kaparowym z batatami

    Rostbef

    Chude mięso – 5 rad jak to zrobić

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in