Dressing rosyjski pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a nie z Rosji, na co mogłaby wskazywać nazwa. Jaka jest historia tego sosu?
Dressing rosyjski został stworzony w roku 1910 w New Hampshire, będącym jednym ze stanów Nowej Anglii, leżącym nad Atlantykiem w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych.
Autorem tego dressingu był James Colburn, który w pierwotnej wersji nazwał go rosyjskim majonezem. Ciekawostką może być fakt, że etykietki z ówczesnych opakowań są już w zbiorach kolekcjonerów, a ich wartość oscyluje wokół dziesiątek tysięcy dolarów.
Obecna forma tego sosu składa się z mieszanki majonezu, keczupu, chrzanu, papryczki, przypraw i młodej cebulki. Ten rosyjski dressing przypomina Catalinę – francuski sos, który świetnie nadaje się na dodatek do sałatek, kanapek oraz jako marynata do mięs.
Dressing rosyjski stosuje się do sałatek, hamburgerów, kanapek. Jest składnikiem kanapki Reuben z pastrami.
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki keczupu
- 2 łyżeczki sosu Worchestershire
- 2 łyżeczki chrzanu
- świeżo mielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Sos przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Dodaj komentarz