Dania z wołowiny
Dania z wołowiny - w tej kategorii znajdziesz różne przepisy na dania z wykorzystaniem mięsa wołowego - polędwicy, antrykotu, pręgi, ligawy i wielu innych kawałków. Wołowina jest bardzo smaczna, zwłaszcza na surowo pod postacią carpaccio oraz tatara. W zależności od kawałka należy robić to inaczej - można dusić, piec, smażyć lub grillować.
Mięso wołowe jest idealne do szybkiego obsmażania, zwłaszcza kawałki właściwe na steki. Stopień wysmażenia można regulować według własnych upodobań, co zapewnia niepowtarzalny smak i aromat. Mięso wołowe jest zdrowe, gdyż zawiera wiele nienasyconych tłuszczów, łatwoprzyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, tj. B6 i B12, które dotleniają mięśnie i wspomagają regenerację po wysiłku. Wołowina zawiera też sporo kwasu linolowego, który pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie.