Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Czerwone curry z kurczakiem

Dania główne Przekąski z drobiu

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem

Chrupiące orzeszki to coś wspaniałego. Nie dość, że superzdrowe, to jeszcze doskonale pasują do kremowej struktury pozostałych składników. Warto upiec sobie dodatkowo małe placuszki na wzór tych naan z pieca tandoor i jeść całość palcami, na luzie, jak w Indiach.

Wiecie, że wtedy danie smakuje zupełnie inaczej? Koniecznie zabawcie się i spróbujcie ze znajomymi urządzić indyjską ucztę z curry w roli głównej. Sprawdzone, zdaje egzamin.

5.0 from 1 reviews
Zapisz Drukuj
Czerwone curry z kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  25 min
Całkowity czas:  35 min
 
Składniki
  • dwie pojedyncze piersi kurczaka
  • 7 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 opakowanie pomidorowej passaty
  • garść liści świeżej kolendry
  • suszone papryki
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • garść orzeszków ziemnych
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • sól
Przygotowanie
  1. Mięso umyj, okrój z błonek i tłuszczu, pokrój w drobną kostkę. Posól i odstaw na chwilę.
  2. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj starty imbir i jedną łyżkę pasty curry. Lub dwie jeśli lubisz ostre dania.
  3. Do garnka wlej passatę i pomidory pelati z całym sokiem. Wlej mleczko kokosowe. Dosól do smaku. Dołóż jedną łyżkę pasty curry. Wsyp orzechy. Zagotuj całość i zmniejsz gaz. Włóż kawałki kurczaka i kilka gałązek kolendry. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Podawaj gorące z ryżem lub saute. Posyp posiekanymi liśćmi kolendry.
3.3.3077

 


1 Comment

« Filety z indyka faszerowane owocami z polentą
Polędwica wieprzowa z orzechową kruszonką i sosem figowym »

Comments

  1. Pietrucha says

    14 września, 2020 at 10:22 am

    Bardzo apetyczny przepis z nutką egoztyki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Chutney z czerwonej cebuli

    Chutney z czerwonej cebuli

    Królik w śmietanie

    Królik w śmietanie i musztardzie

    Mus jabłkowo-imbirowy

    Mus jabłkowo-imbirowy

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in