Czerwone curry z kurczakiem
Chrupiące orzeszki to coś wspaniałego. Nie dość, że superzdrowe, to jeszcze doskonale pasują do kremowej struktury pozostałych składników. Warto upiec sobie dodatkowo małe placuszki na wzór tych naan z pieca tandoor i jeść całość palcami, na luzie, jak w Indiach.
Wiecie, że wtedy danie smakuje zupełnie inaczej? Koniecznie zabawcie się i spróbujcie ze znajomymi urządzić indyjską ucztę z curry w roli głównej. Sprawdzone, zdaje egzamin.
Czerwone curry z kurczakiem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
- dwie pojedyncze piersi kurczaka
- 7 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 opakowanie pomidorowej passaty
- garść liści świeżej kolendry
- suszone papryki
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- garść orzeszków ziemnych
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- sól
Przygotowanie
- Mięso umyj, okrój z błonek i tłuszczu, pokrój w drobną kostkę. Posól i odstaw na chwilę.
- Szalotki i czosnek drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj starty imbir i jedną łyżkę pasty curry. Lub dwie jeśli lubisz ostre dania.
- Do garnka wlej passatę i pomidory pelati z całym sokiem. Wlej mleczko kokosowe. Dosól do smaku. Dołóż jedną łyżkę pasty curry. Wsyp orzechy. Zagotuj całość i zmniejsz gaz. Włóż kawałki kurczaka i kilka gałązek kolendry. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Podawaj gorące z ryżem lub saute. Posyp posiekanymi liśćmi kolendry.
Bardzo apetyczny przepis z nutką egoztyki