Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami

Dania główne Dania z wieprzowiny

Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami

Ziołowe pulpety z kremem cytrynowym

Ziołowe pulpety z kremem cytrynowym

Świeże, soczyste i mięciutkie cytryny o cienkiej skórce – takie są najlepsze. Mają dużo soku, są delikatnie cierpkie. Wybierajcie te niewoskowane (jak zostaną, zawsze można ukisić). W tym daniu dominują, a jako że jest to przepis zaczerpnięty z kuchni greckiej, autor nie oszczędzał kwasku w sosie.

Jeśli nie przepadacie za cytrusowymi nutami, zmniejszcie ilość soku o co najmniej połowę. I pamiętajcie o usunięciu pestek. Sos na bazie jajek jednak z pewnością was zachwyci swoją kremową konsystencją, delikatnością, puszystością. Spróbujcie koniecznie, najlepiej z jajek szczęśliwych kur – będzie o niebo smaczniej, zdrowiej i szczęśliwie.

Zapisz Drukuj
Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  25 min
Całkowity czas:  35 min
 
Składniki
Pulpety
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 jajko
  • 50g surowego ryżu
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
Cytrynowy krem
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • kilka listków mięty
Przygotowanie
Pulpety
  1. Mięso, szalotkę, 1 jajko, ryż, zioła, oliwę wymieszaj energicznie. Dopraw solą i pierzem. Kształtuj małe pulpeciki i gotuj w bulionie ok. 20 minut. Delikatnie wyjmuj.
Cytrynowy krem
  1. Dwa pozostałe jajka ubij i dodawaj stopniowo sok z cytryny (dla fanów orzeźwiających smaków polecam wlać więcej soku). Dodaj łyżkę mąki pszennej i ponownie mieszaj. Dodaj 4 łyżki rosołu i zahartuj. Mieszając delikatnie wlej do bulionu. Gotuj na średnim ogniu ok. 3 minuty aż sos delikatnie zgęstnieje.
3.3.3077

Ziołowe pulpety

Ziołowe pulpety


Leave a Comment

« Tażin z kurczakiem i daktylami
Polędwica wieprzowa faszerowana szpinakiem i chorizo »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    sierpień 2022
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « gru    
    Terra Madre Slow Food

    Terra Madre Slow Food Central Europe – debaty i pokazy

    Ribollita - toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Ribollita – toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

    Bułeczki z włoskimi klopsikami z ricottą i sosem pomidorowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in