Świeże, soczyste i mięciutkie cytryny o cienkiej skórce – takie są najlepsze. Mają dużo soku, są delikatnie cierpkie. Wybierajcie te niewoskowane (jak zostaną, zawsze można ukisić). W tym daniu dominują, a jako że jest to przepis zaczerpnięty z kuchni greckiej, autor nie oszczędzał kwasku w sosie.
Jeśli nie przepadacie za cytrusowymi nutami, zmniejszcie ilość soku o co najmniej połowę. I pamiętajcie o usunięciu pestek. Sos na bazie jajek jednak z pewnością was zachwyci swoją kremową konsystencją, delikatnością, puszystością. Spróbujcie koniecznie, najlepiej z jajek szczęśliwych kur – będzie o niebo smaczniej, zdrowiej i szczęśliwie.
Cytrynowy krem z ziołowymi pulpetami
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Składniki
Pulpety
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 posiekana szalotka
- 1 jajko
- 50g surowego ryżu
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- ¼ szklanki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 litr bulionu
Cytrynowy krem
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- kilka listków mięty
Przygotowanie
Pulpety
- Mięso, szalotkę, 1 jajko, ryż, zioła, oliwę wymieszaj energicznie. Dopraw solą i pierzem. Kształtuj małe pulpeciki i gotuj w bulionie ok. 20 minut. Delikatnie wyjmuj.
Cytrynowy krem
- Dwa pozostałe jajka ubij i dodawaj stopniowo sok z cytryny (dla fanów orzeźwiających smaków polecam wlać więcej soku). Dodaj łyżkę mąki pszennej i ponownie mieszaj. Dodaj 4 łyżki rosołu i zahartuj. Mieszając delikatnie wlej do bulionu. Gotuj na średnim ogniu ok. 3 minuty aż sos delikatnie zgęstnieje.
Dodaj komentarz