Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Cykoria z fasolą i prosciutto – przekąski na imprezę

Przekąski

Cykoria z fasolą i prosciutto – przekąski na imprezę

Cykoria z prosciutto

Cykoria z prosciutto

Przekąski na imprezę powinny być przede wszystkim wygodne do jedzenia. Spróbujcie tej propozycji, która sprawdza się idealnie na wszelkiego typu przyjęciach, na których pojawia się wielu gości.

Wykorzystajcie liście cykorii jako łyżeczki, które można zjeść ze smakiem i wypełnijcie je kremowym musem z czerwonej fasoli i słodkiej bazylii oraz owińcie słonawą szynką prosciutto. Całość posypcie chrupiącymi okruszkami z potłuczonego grissini. Aby łódeczki nie przewracały się na talerzu lub desce odetnijcie kawałeczek od spodu uważając, aby nie przeciąć liścia na wylot.

Takie przekąski je się bardzo wygodnie, bo nie wymagają sztućców ani zastawy. Ja je uwielbiam, bo można je jeść na różne sposoby, co przysparza okazje do zabawy. Same liście cykorii można wykorzystać jako sztućce i podawać do różnych sosów, musów i kremów. Te z łatwością można nabierać na biało-zielone naturalne łyżeczki. Koniecznie spróbujcie przygotować takie przekąski na Sylwestra lub inne imprezy.

Zapisz Drukuj
Cykoria z fasolą i prosciutto - przekąski na imprezę
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 3 cykorie
  • kilka liści szynki parmeńskiej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 6 łodyżek bazyliiz liśćmi
  • kilka paluszków grissini
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Fasolę i bazylię wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody z puszki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Cykorię umyj i podziel na liście. Poodcinaj kawałeczki liści od zewnętrznej części na grzbiecie tak, aby przekąska nie przewracała się na talerzu.
  3. W każdym listku umieść krem z fasoli wypełniając ¾ pojemności listka. Owiń plastrem szynki prosciutto.
  4. Grissini połam na mniejsze kawałki lub potłucz tłuczkiem do mięsa.
  5. Posyp tuż przed podaniem.
3.5.3208

 

Cykoria z prosciutto

Cykoria z prosciutto

Cykoria z prosciutto

Cykoria z prosciutto


Leave a Comment

« Faszerowany kurczak w cieście francuskim – przekąski na imprezę
Boczek wędzony na gorąco w 5 krokach »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2023
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « gru    

    Gęsie pipki z kurkami

    Confit z kaczki

    Confit z kaczki w 5 krokach

    Kurczak pieczony na piwie

    Kurczak pieczony na butelce piwa – 5 rad jak to zrobić

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in