Przekąski na imprezę powinny być przede wszystkim wygodne do jedzenia. Spróbujcie tej propozycji, która sprawdza się idealnie na wszelkiego typu przyjęciach, na których pojawia się wielu gości.
Wykorzystajcie liście cykorii jako łyżeczki, które można zjeść ze smakiem i wypełnijcie je kremowym musem z czerwonej fasoli i słodkiej bazylii oraz owińcie słonawą szynką prosciutto. Całość posypcie chrupiącymi okruszkami z potłuczonego grissini. Aby łódeczki nie przewracały się na talerzu lub desce odetnijcie kawałeczek od spodu uważając, aby nie przeciąć liścia na wylot.
Takie przekąski je się bardzo wygodnie, bo nie wymagają sztućców ani zastawy. Ja je uwielbiam, bo można je jeść na różne sposoby, co przysparza okazje do zabawy. Same liście cykorii można wykorzystać jako sztućce i podawać do różnych sosów, musów i kremów. Te z łatwością można nabierać na biało-zielone naturalne łyżeczki. Koniecznie spróbujcie przygotować takie przekąski na Sylwestra lub inne imprezy.
- 3 cykorie
- kilka liści szynki parmeńskiej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 6 łodyżek bazyliiz liśćmi
- kilka paluszków grissini
- sól
- pieprz
- Fasolę i bazylię wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody z puszki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
- Cykorię umyj i podziel na liście. Poodcinaj kawałeczki liści od zewnętrznej części na grzbiecie tak, aby przekąska nie przewracała się na talerzu.
- W każdym listku umieść krem z fasoli wypełniając ¾ pojemności listka. Owiń plastrem szynki prosciutto.
- Grissini połam na mniejsze kawałki lub potłucz tłuczkiem do mięsa.
- Posyp tuż przed podaniem.
Dodaj komentarz