Klasyczny dodatek do mięs – ćwikła z chrzanem. Dlaczego o nim piszę? Bo jest pyszny i bardzo łatwo się go przygotowuje. Niestety, jest nieco zapomnianym kompanem mięs.
Gotowane buraki z chrzanem i przyprawami świetnie komponują się z kaczką, kurczakiem i wieprzowiną. Jest to dodatek delikatny, wręcz słodki, więc uwielbiają je dzieci. Taką ćwikłę możecie przygotować na ciepło (tak jest najlepiej), ale i na zimno. Właściwie pasuje też do wędlin i pasztetów. Zatem w Święta Bożego Narodzenia będzie jak znalazł, bo przyda się o każdej porze dnia.
Ćwikła z chrzanem
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 3 duże obrane, ugotowane do miękkości buraki
- 5 łyżek chrzanu
- 5 łyżek śmietany kremówki
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i umieść w rondelku. Dodaj chrzan, pieprz i śmietanę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Duś delikatnie na wolnym ogniu i stale mieszaj. Dopraw solą.
- Podawaj ciepłe do różnych rodzajów mięs.
Dodaj komentarz