Przekąska na ciepło pełna francuskich smaków – szynki Jambon d’Auvergne i sera langres. Aromatyczna, delikatna, ale sycąca i bardzo smaczna. Nada się też jako przegryzka na zbliżające się mecze.
Do przygotowania tej przekąski przygotowałam miękkie, maślane francuskie rogaliki i najlepsze dodatki.
Szynka Jambon d’Auvergne pochodząca z Francji (słynie z niej rejon Owernii) i w 2016 roku została wpisana do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), czasem widnieje tam napis jambon sec czyli szynka sucha. Jambon d’Auvergne wytwarzana jest z udźca wieprzowego o wadze ok. 8,5kg. Cały ten proces składa się z parzenia i nacierana jest solą z czosnkiem, i trwa ok. 8 miesięcy. Tej szynki się nie wędzi. Po zakończeniu procesu można w niej wyczuć orzechowo-czosnkowy posmak. Pamiętacie, jak zachwycił mnie w Hiszpanii crosissant z plastrami szynki iberico de Bellota? Teraz przyszło mi na myśl podobne połączenie.
Langres to farmerski, niepasteryzowany ser pochodzący z Francji, z rejonu Szampanii. Pierwotnie ser podawano napełniając go szampanem, który wsiąkał powoli w ser napełniając go aromatem i smakiem trunku. Wyobrażacie sobie? To musi być coś! Ser dojrzewa ok. 5-6 tygodni, po czym nadaje się do jedzenia. Posiada bardzo delikatny aromat wędzonego boczku z drożdżowym posmakiem.
Oczywiście, aby przygotować takie przekąski możecie wybrać swoja ulubioną szynkę (polecam gotowaną albo pieczoną) i ser (dobrze, żeby miał mocny smak).
- Croissanty przetnij na pół. Posmaruj masłem, na dolnej części croissanta połóż szynkę i ser. Złóż ponownie.
- Umieść na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz ok. 5 minut lub do czasu aż ser się rozpuści.
- Wyjmij.
- Do croissanta włóż liście roszponki.
Dodaj komentarz