Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Crossaint zapiekany z francuską szynką i serem langres

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Crossaint zapiekany z francuską szynką i serem langres

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

 

Przekąska na ciepło pełna francuskich smaków – szynki Jambon d’Auvergne i sera langres. Aromatyczna, delikatna, ale sycąca i bardzo smaczna. Nada się też jako przegryzka na zbliżające się mecze.

Do przygotowania tej przekąski przygotowałam miękkie, maślane francuskie rogaliki i najlepsze dodatki.

Szynka Jambon d’Auvergne pochodząca z Francji (słynie z niej rejon Owernii) i w 2016 roku została wpisana do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), czasem widnieje tam napis jambon sec czyli szynka sucha. Jambon d’Auvergne wytwarzana jest z udźca wieprzowego o wadze ok. 8,5kg. Cały ten proces składa się z parzenia i nacierana jest solą z czosnkiem, i trwa ok. 8 miesięcy. Tej szynki się nie wędzi. Po zakończeniu procesu można w niej wyczuć orzechowo-czosnkowy posmak. Pamiętacie, jak zachwycił mnie w Hiszpanii crosissant z plastrami szynki iberico de Bellota? Teraz przyszło mi na myśl podobne połączenie.

Langres to farmerski, niepasteryzowany ser pochodzący z Francji, z rejonu Szampanii. Pierwotnie ser podawano napełniając go szampanem, który wsiąkał powoli w ser napełniając go aromatem i smakiem trunku. Wyobrażacie sobie? To musi być coś! Ser dojrzewa ok. 5-6 tygodni, po czym nadaje się do jedzenia. Posiada bardzo delikatny aromat wędzonego boczku z drożdżowym posmakiem.

Oczywiście, aby przygotować takie przekąski możecie wybrać swoja ulubioną szynkę (polecam gotowaną albo pieczoną) i ser (dobrze, żeby miał mocny smak).

Zapisz Drukuj
Crossaint zapiekany z francuską szynką i serem langres
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 4 crossainty
  • 4 plastry szynki
  • 10dag sera
  • roszponka
  • masło
Przygotowanie
  1. Croissanty przetnij na pół. Posmaruj masłem, na dolnej części croissanta połóż szynkę i ser. Złóż ponownie.
  2. Umieść na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz ok. 5 minut lub do czasu aż ser się rozpuści.
  3. Wyjmij.
  4. Do croissanta włóż liście roszponki.
3.5.3208

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

Croissant z szynką i serem

 


Leave a Comment

« Rabarbarowy sos BBQ do mięs
Skrzydełka w orientalnej marynacie – idealna przekąska na mecz »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2019
    P W Ś C P S N
    « Gru    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    Casserole z kurczaka

    Casserole z kurczakiem

    Pastrami idealne w 7 krokach

    Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

    Bulion i ramen z kaczki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2019 · MeatMyDay.pl