Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem

Przekąski Przekąski z drobiu

Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem

Croque Madame

Zima przyszła niespodziewanie wraz ze zmianą czasu. No cóż, miała prawo, w końcu zaczyna się jej czas. Ale żeby się nie dać złej aurze przeniosłam się już od rana do pachnącej serami i lawendą Francji.

Późne śniadanie w doświetlonym przez zimne słońce salonie ociepliło danie, które uwielbiam – croque madame, czyli tost z moim ulubionym serem, aromatycznym indykiem z tymiankiem i jajkiem z płynnym żółtkiem. Aha, no i z gęstym, kremowym beszamelem o konsystencji kojącego budyniu.

Takie tosty możecie przygotować z łatwością i dość szybko, jak tylko wcześniej ugotujecie beszamel i usmażycie mięso. Reszta to już wykończenie. Także nie ograniczajcie się i działajcie też w tygodniu. Nie odkładajcie takich przyjemności tylko na weekend.

Croque madame to udoskonalona wersja croque monsieur, który przygotowywałam już wcześnej. Obie są uzależniające i można je jeść w nieskończoność. Jak tylko zaprosicie na śniadanie gości, zaserwujcie im dwie odsłony tego francuskiego, obezwładniającego tosta. Wszyscy będą zachwyceni, obiecuję.

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

 

5.0 from 2 reviews
Zapisz Drukuj
Croque Madame czyli tost francuski z indykiem i jajkiem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • plaster fileta z indyka lub 'polędwiczka'
  • sól
  • świeży tymianek
  • pieprz
  • ser Gruyere
  • chleb tostowy
  • masło
Beszamel
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa cała
  • pieprz
  • sól
  • mleko
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
Beszamel
  1. W rondlu rozpuść masło (na wolnym ogniu). Dodaj mąkę i szybko połącz składniki mieszając je rózgą. Dolewaj po trochu mleko (ok. 200ml) i łącz z powstałym kremem. Dopraw solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sos ma gotować się na małym ogniu aż będzie miał konsystencję budyniu. Odstaw.
  2. Mięso zatrzyj solą, pieprzem i tymiankiem oraz usmaż na maśle (ok. 4 minuty z każdej strony, na koniec nakryj patelnię pokrywką). Odstaw na kilka minut, po czym pokrój na grube plastry w poprzek włókien.
  3. Kromki chleba posmaruj masłem i wrzuć do tostera. Następnie każdą kromkę posmaruj sosem beszamelowym, połóż na nim plastry indyka i posyp tartym serem. Możesz przygotować kanapkę składającą się z dwóch lub trzech kromek.
  4. Z góry posyp tartym serem i opiecz pod grillem aż ser się roztopi.
  5. Na koniec usmaż jajko zachowując płynne żółtko, połóż na wierzchu.
3.5.3208

 


2 komentarze

« Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim
Obwarzanek krakowski z jajecznicą i kiełbaską z daniela na śniadanie »

Comments

  1. Dante says

    31 października, 2017 at 7:40 am

    Coś mnie podkusiło, by zajrzeć w poszukiwaniu pomysłu na śniadanie. Rewelacja!
    Co prawda zastąpiłem kromki chleba z tostera tostami francuskimi (kromki namoczone w roztrzepanych żółtkach jaj), bo nie mam tostera 🙂 Natomiast białka zmieszałem z tartym serem i usmażyłem.
    Od razu żyć się chce, ale pracować już niekoniecznie.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      31 października, 2017 at 9:28 am

      Super, cieszę się, że to była dla Ciebie taka cenna inspiracja 🙂 Twój sposób też brzmi pysznie i na pewno też przetestuję wersję z tostami francuskimi. Już nie mogę doczekać się kolejnego śniadania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Kanapka ze schabem, serkiem kozim, szałwią i gruszką

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Bellagio

    Jezioro Como – co warto zwiedzić i gdzie zjeść

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in