Zima przyszła niespodziewanie wraz ze zmianą czasu. No cóż, miała prawo, w końcu zaczyna się jej czas. Ale żeby się nie dać złej aurze przeniosłam się już od rana do pachnącej serami i lawendą Francji.
Późne śniadanie w doświetlonym przez zimne słońce salonie ociepliło danie, które uwielbiam – croque madame, czyli tost z moim ulubionym serem, aromatycznym indykiem z tymiankiem i jajkiem z płynnym żółtkiem. Aha, no i z gęstym, kremowym beszamelem o konsystencji kojącego budyniu.
Takie tosty możecie przygotować z łatwością i dość szybko, jak tylko wcześniej ugotujecie beszamel i usmażycie mięso. Reszta to już wykończenie. Także nie ograniczajcie się i działajcie też w tygodniu. Nie odkładajcie takich przyjemności tylko na weekend.
Croque madame to udoskonalona wersja croque monsieur, który przygotowywałam już wcześnej. Obie są uzależniające i można je jeść w nieskończoność. Jak tylko zaprosicie na śniadanie gości, zaserwujcie im dwie odsłony tego francuskiego, obezwładniającego tosta. Wszyscy będą zachwyceni, obiecuję.

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame

Croque Madame
- plaster fileta z indyka lub 'polędwiczka'
- sól
- świeży tymianek
- pieprz
- ser Gruyere
- chleb tostowy
- masło
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa cała
- pieprz
- sól
- mleko
- 1 łyżka mąki pszennej
- W rondlu rozpuść masło (na wolnym ogniu). Dodaj mąkę i szybko połącz składniki mieszając je rózgą. Dolewaj po trochu mleko (ok. 200ml) i łącz z powstałym kremem. Dopraw solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sos ma gotować się na małym ogniu aż będzie miał konsystencję budyniu. Odstaw.
- Mięso zatrzyj solą, pieprzem i tymiankiem oraz usmaż na maśle (ok. 4 minuty z każdej strony, na koniec nakryj patelnię pokrywką). Odstaw na kilka minut, po czym pokrój na grube plastry w poprzek włókien.
- Kromki chleba posmaruj masłem i wrzuć do tostera. Następnie każdą kromkę posmaruj sosem beszamelowym, połóż na nim plastry indyka i posyp tartym serem. Możesz przygotować kanapkę składającą się z dwóch lub trzech kromek.
- Z góry posyp tartym serem i opiecz pod grillem aż ser się roztopi.
- Na koniec usmaż jajko zachowując płynne żółtko, połóż na wierzchu.
Coś mnie podkusiło, by zajrzeć w poszukiwaniu pomysłu na śniadanie. Rewelacja!
Co prawda zastąpiłem kromki chleba z tostera tostami francuskimi (kromki namoczone w roztrzepanych żółtkach jaj), bo nie mam tostera 🙂 Natomiast białka zmieszałem z tartym serem i usmażyłem.
Od razu żyć się chce, ale pracować już niekoniecznie.
Super, cieszę się, że to była dla Ciebie taka cenna inspiracja 🙂 Twój sposób też brzmi pysznie i na pewno też przetestuję wersję z tostami francuskimi. Już nie mogę doczekać się kolejnego śniadania.