Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Chutney z czerwonej cebuli

Dodatki

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney to wytrawny mus, dżem, marmolada. Jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że jest pyszny. Chutney przygotowujemy z warzyw i doprawiamy słodkimi i kwaśnymi przyprawami.

Chutney z czerwonej cebuli to chyba najbardziej znany rodzaj tego musu. Nadaje się wspaniale do mięs i ryb, ale także jako dodatek do pizzy czy kanapek. Miękka cebula zanurzona w sosie z wina, octu balsamicznego i cukru trzcinowego smakuje najlepiej na ciepło. Zaraz po przygotowaniu można zamknąć w wyparzonych słoiczkach i przechowywać w lodówce.

Zapisz Drukuj
Chutney z czerwonej cebuli
 
Składniki
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50ml wina czerwonego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
  1. Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut. Cebula musi być mięciutka. Wtedy dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę, aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli. Część dodaj do burgerów, resztę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
3.4.3177

 


Leave a Comment

« Gulasz dyniowy z polędwicą wieprzową
Golonka z indyka pieczona w cydrze »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    

    Warsztaty kulinarne dla prawdziwych mięsożerców w Krakowie

    Karkówka grillowana z chimichurri

    Grillowana karkówka z chimichurri

    Casserole z kurczaka

    Casserole z kurczakiem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in