Chutney to wytrawny mus, dżem, marmolada. Jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że jest pyszny. Chutney przygotowujemy z warzyw i doprawiamy słodkimi i kwaśnymi przyprawami.
Chutney z czerwonej cebuli to chyba najbardziej znany rodzaj tego musu. Nadaje się wspaniale do mięs i ryb, ale także jako dodatek do pizzy czy kanapek. Miękka cebula zanurzona w sosie z wina, octu balsamicznego i cukru trzcinowego smakuje najlepiej na ciepło. Zaraz po przygotowaniu można zamknąć w wyparzonych słoiczkach i przechowywać w lodówce.
Chutney z czerwonej cebuli
Składniki
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50ml wina czerwonego
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
- Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut. Cebula musi być mięciutka. Wtedy dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę, aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli. Część dodaj do burgerów, resztę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz