Myśląc o chudym mięsie, myślisz kurczak i królik? Tak, to z pewnością jedne z bardziej chudych mięs, ale nie jedyne.
Co to w ogóle jest chude mięso?
Każdy kawałek mięsa o wadze 100g, który zawiera mniej niż 10g tłuszczu, 4,5g tłuszczu nasyconego i 95 miligramów cholesterolu to chude mięso. Bardzo chude mięso ma mniej niż 5g tłuszczu, 2g tłuszczu nasyconego i 95 miligramów cholesterolu.
Dlaczego jeść chude mięso?
Chude mięso jest pełne ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B (niacyna, tiamina, ryboflawina i Witamina B6), które wspomagają metabolizm i układ nerwowy. Zawiera także żelazo, które pomaga w budowie czerwonych ciałek krwi i transporcie tlenu w organizmie. Co więcej chude mięso zawiera duże ilości magnezu niezbędnego do budowy kości i cynku, który wspomaga perfekcyjnie układ immunologiczny.
Jak jeść chude mięso?
Jeśli już włożysz wysiłek w to, żeby zdobyć chude mięso, nie rujnuj całej koncepcji i nie dodawaj do niego tłustych sosów. Takie mięso należy dobrze przyprawić sporą ilością ziół i przypraw, aby nadać mu świetny smak. Jeśli chcesz, aby aromat wniknął głębiej, ponakłuwaj lub ponacinaj mięso przed marynowaniem. Podawaj z dużą ilością warzyw lub owoców oraz chudymi sosami na bazie jogurtu lub kefiru albo zblendowanych owoców, np. upieczonych moreli, śliwek lub surowych truskawek czy malin.
Jakie kawałki wybierać?
Jeśli trudno ocenić, które mięso jest chude, wypisz je i miej ściągę zawsze przy sobie. Śmiało sięgaj po takie kawałki, jak:
kurczak i indyk – pierś, udko bez skóry
wieprzowina – schab, polędwica
wołowina – polędwica, rostbef
cielęcina – sznycel, łopatka
jagnięcina – udziec
królik
perliczka
Oczywiście wiadomo, że mięso lubi tłuszcz, który jest potrzebny do nawilżania mięsa i nadawania mu kruchości. Dodaje wiele smaku potrawom i wzbogaca ich konsystencję. Niestety, nie należy do najzdrowszych części mięsa i jeśli potrzebujesz właściwej diety konsekwentnie eliminującej tłuszcze, ale nie chcesz rezygnować z dobrego smaku i nadal możesz jeść mięso, koniecznie sprawdź co robić, aby było ono jak najchudsze.
- Jedz mięsa białe
Mięso królika oraz perliczki to jedne z najbardziej chudych mięs. Mięso perliczki jest dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaka, a mięso królika ma dwukrotnie mniej tłuszczu niż kurczak i czterokrotnie mniej niż wieprzowina. Te mięsa zwierają minimalną ilość tłuszczu ale odpowiednio doprawione i przygotowane gwarantują wspaniały smak i aromat. To mięso w czystej postaci, zatem sięgaj po nie jeśli jesteś na diecie lub dużo ćwiczysz – dostarczysz organizmowi mnóstwo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, sporo potasu, magnezu i żelaza oraz witaminy z grupy B. Mięsa czerwone i dziczyzna też bywają chude, zatem urozmaicaj swoją dietę i sięgaj po wymienione wyżej kawałki.
- Usuwaj skórę i tłuszcz
Przed przygotowaniem usuwaj z mięsa skórę i tłuszcz – to te elementy są najbardziej szkodliwe dla organizmu. Skórka jest bardzo smaczna, bo po upieczeniu staje się chrupiąca i aromatyczna, ale można ją z powodzeniem zastąpić posypką z pokruszonych płatków żytnich lub owsianych albo ekspandowanego amarantusa czy zwykłych okruszków z chleba pełnoziarnistego. Taką smaczną posypkę można także zrobić z prażonych ziaren słonecznika albo pestek dyni lub orzechów – pekan, ziemnych, laskowych, pistacji czy włoskich.
- Odsączaj
Jeśli smażysz, wylewaj tłuszcz powstały po obróbce i nie dodawaj go do sosów ani zup. Płynny tłuszcz zlewaj do słoiczków, szczelnie zakręcaj i wyrzucaj, nigdy nie wylewaj do zlewu. Każdą wylaną do zlewu ilość tłuszczu, nawet tę najmniejszą, zalewaj od razu wrzątkiem. Jeśli tłuszcz zastygnie na patelni lub w garnku usuwaj go ręcznikiem papierowym i wyrzucaj.
Smażone mięso zawsze odkładaj na podwójną warstwę ręcznika papierowego i nakrywaj kolejną, podwójną warstwą odsączając nadmiar tłuszczu.
- Nie smaż
Jeśli nie musisz, nie smaż mięsa. Stosuj inne metody obróbki termicznej takie jak pieczenie, grillowanie, gotowanie, duszenie czy gotowanie na parze, ale koniecznie pod przykryciem. Dzięki temu cała wilgoć nie ucieknie, a mięso nie będzie ekstremalnie suche. Pamiętaj, aby wówczas odpowiednio doprawić mięso, zamarynować i nasolić je co najmniej kilkanaście dni wcześniej. Podczas pieczenia polewaj mięso często wodą lub ulubionym sokiem – dzięki temu będzie soczyste i nie wysuszy się nadmiernie. Pieczone mięso pozostaw na minimum 15 minut pod przykryciem i nie krój od razu po wyjęciu, a unikniesz wypłynięciu wielu soków z mięsa.
- Unikaj tłustych dodatków
Do chudych mięs podawaj sałatki warzywne lub warzywno-owocowe, warzywa gotowane na parze, musy owocowo-ziołowe oraz pełnoziarnisty makaron lub ryż i kasze. Dodawaj suszone owoce, orzechy, pestki i grzyby. Świetnie uzupełnią smaki i aromaty.
Dodaj komentarz